Harvick: Az elektromos autóknak nincs jövőjük a NASCAR-ban

Harvick: Az elektromos autóknak nincs jövőjük a NASCAR-ban

credit: NASCAR

A chicagói utcai forduló hétvégéjén került leleplezésre a NASCAR vadonatúj, bő 1300 lóerős és 3 motoros elektromos autója.

A szervezet tájékozatása szerint csak egy kísérleti prototípusról van szó és semmi esély arra, hogy a belátható jövőben leváltsa a jelenlegi versenygépeket.


A környezetvédelmi célú NASCAR Impact program részét képező jármű mégis kicsapta a biztosítékot a rajongók jelentős részénél. Velük ért egyet a tavalyi év végén visszavonult Kevin Harvick is, aki Harvick’s Happy Hour című podcastjében ellentmondást nem tűrően leszögezte, hogy a villanyautóknak nincs keresnivalójuk az amerikai stock-car szakágban.

„Véleményem szerint ez a projekt inkább politikai jellegű volt a NASCAR és a gyártók között” – mondta a 2014-es Cup-bajnok.

A korábbi pletykák alapján tervben volt egy majdani elektromos széria tető alá hozása, de ezen törekvések azóta elhaltak. Az autó fejlesztése viszont ekkorra már előrehaladott fázisban tartott, így végül nem volt más választás, mint befejezni a munkát.

Harvick szerint a gyártók – vagyis a Chevrolet, a Toyota és a Ford – arra készültek, hogy mindannyian megépítenek három-három autót, majd összehoznak velük néhány versenyt.

A villanyautós iparág mai viszonyait nézve azonban minimálisra csökkent a hajlandóság, a NASCAR pedig már nem tudott visszatáncolni.

Most tehát ott tartanak, hogy itt van ez az elektromos autó, amivel bemutatózhatnak. Őszintén szólva ez az egyetlen dolog, amit érdekesnek találok benne, mert az égvilágon semmi izgalmas nincs egy olyan versenygépben, ami nem csap zajt.”

Arra a felvetésre, hogy ez is egy módja annak, hogy a NASCAR fejlődjön a technológia terén, Harvick így reagált:

„Azt csinálhatunk, amit akarunk, de a NASCAR-ban nincs jövője az elektromos versenyzésnek.

Ha nincs hangja és nem érzed az üzemanyag szagát, akkor semmi esély arra, hogy az emberek érdeklődést mutassanak iránta. Értékelem az erőfeszítést, de én személy szerint már nem költenék több pénzt rá.”