NASCAR: Wallace-t megbüntették, Elliott viszont megúszta a chicagói bosszút

NASCAR: Wallace-t megbüntették, Elliott viszont megúszta a chicagói bosszút

Három nappal a chicagói utcai futam leintése után a NASCAR hivatalosan bejelentette, hogy 50 ezer dollár pénzbírságot szab ki Bubba Wallace-ra a levezető körben bemutatott magánakciója miatt.

A 23XI Racing pilótája szándékosan falnak nyomta a győztes Alex Bowmant, miután az HMS-es még a verseny első szakaszában kiforgatta őt. Az eset után az arizonai beismerte, hogy teljes mértékben az ő figyelmetlenségéből történt a baleset, amivel tönkretette ellenfele napját.


Wallace az incidens ellenére végül tizenharmadikként ért célba, a playoff-listán azonban tizenhetediknek esett vissza, 45 ponttal a továbbjutó vonal alá. Ezzel párhuzamosan viszont Bowman – aki a múlt héten még szintén a kiesés szélén táncolt – sikere révén betonbiztosan kvalifikálta magát a bajnoki hajrába.

„Nem neheztelek rá, én is dühös lennék a helyében” – mondta a 31 éves versenyző, aki kereken 80 futamon át tartott nyeretlenségi sorozatának vetett véget.

„Tönkretettem a napját. Az a restart nagyon kaotikus volt, egyszerre meghoztam az összes rossz döntést, ami csak lehetséges. Azzal voltam elfoglalva, hogy működésre bírjam az ablaktörlőmet, közben pedig nem figyeltem oda a soron következő kanyarra és belerohantam [Wallace autójába]. Elcsesztem a versenyét. Szégyellem magam és bocsánatot kérek tőle.”

Wallace bosszúját az NBC kameráinak hála premier plánban láthatták a nézők, néhány órával később azonban a közösségi médiában napvilágra került egy másik kérdőjeles megmozdulás is, immár Chase Elliottal a főszerepben.

A Bowmanhez hasonlóan szintén a Hendrick Motorsportsot szolgáló georgiai az utolsó előtti restartnál még az ötödik helyen állt, a zöld zászló pillanatában viszont villámgyorsan visszaesett és hamarosan már csak a tizenötödikként rangsorolták, soros pitkiállását követően pedig egyenesen harmincon kívülre került.

A hajrában sikerült újra feljönnie a legjobb tizenöt közé, a legutolsó körben azonban eltalálta Daniel Suarez autóját, aki pár kanyarral később válaszként ráhúzott, falba rakva a 9-es Chevyt.

Elliott folytatni tudta ugyan, de a célvonalon már csak huszonegyedikként haladt át. Ezzel kitette a pontot rekordhosszú, huszonkét futamon át tartott top 20-as sorozatának végére.

Egy rajongónak sikerült rögzítenie a fedélzeti kameráját, amelyen jól látszott, hogy a kockás zászló után a 2020-as bajnok nagy tempóval Suarez nyomába ered, majd mikor mellé ért féktesztelte és kis híján a falnak lökte.

Az eset kapcsán a rajongók többsége azon a véleményen volt, hogy ha Wallace-t büntetik, akkor Elliottot is szankcionálni kell.

Bubba ugyanis annak tudatában hajtotta végre manőverét, hogy tisztában volt vele, a leintés után már gyakran leveszik az ablakhálót és a biztonsági övet is kilazíthatják.

Ebből adódóan komoly biztonsági kockázata volt a bosszújának, lévén ha rosszul sül el, akkor akár potenciálisan súlyos sérülést is okozhatott volna kollégájának.

Suarez esetében már szintén lent volt az ablakháló, így Elliott megmozdulása is hasonlóképpen rizikósnak minősülhetett.

Ennek ellenére a NASCAR semmilyen büntetést sem szabott ki a Cup legnépszerűbb versenyzőjére, a későbbiekben viszont el fognak beszélgetni vele.

Külön érdekesség, hogy a NASCAR magyarázata szerint a Wallace-szal való ütközés után Bowman keze lecsúszott a kormányról. A pont a szervezet által közzétett belső kamerás felvételen viszont látható, hogy a bal keze már az eset előtt sem volt rajta, a jobbal pedig később sem engedte el.