Jeff Gordon: A súlyos sérülések csak erősebbé tették Alex Bowmant

Jeff Gordon: A súlyos sérülések csak erősebbé tették Alex Bowmant
credit: Meg Oliphant/Getty Images

Múlt vasárnap, Chicago utcáin Alex Bowman nem csak kvalifikálta magát a NASCAR Cup 2024-es playoffjába, de ezzel párhuzamosan egy 80 futamon át tartott nyeretlenségi sorozat végére is pontot tett.

A Hendrick Motorsports pilótája ezt megelőzően utoljára a 2022-es Las Vegas-i fordulón látogathatott el a victory lane-re, a szezon utolsó tíz futamát magában foglaló bajnoki hajrá azonban már a top 12-es szakaszban véget ért számára. A texasi verseny során olyan komoly agyrázkódást szenvedett, hogy a soron következő hat fordulón már nem is tudott részt venni.


A következő évnek újult erővel vágott neki. Az első hét futamából hatot zárt a top 10-ben, beleértve két harmadik helyet, amelyeknek köszönhetően karrrierje során először vezette a Cup összetettjét.

Április 25-én – pontosan a 30. születésnapján – azonban újabb komoly baleset érte, ezúttal már a Kyle Larson által alapított High Limit Sprint Car Series iowai fordulóján. Csigolyatörése miatt négy futamot kellett kihagynia, beleértve a bajnokságon kívül All-Start.

Visszatérésére a charlotte-i Coca-Cola 600-on került sor, de a hátralévő huszonegy versenyéből csak négyet fejezett be a legjobb tíz között, ebből pedig mindössze egyet a top 5-ön belül. Mindennek következtében nem is jutott be a playoffba.

Bowman később többször is lenyilatkozta, hogy még az idény végén is komoly fájdalmak közepette vezetett, amit csak tetéztek az önhibájukon kívül történt incidensek is a pályán.

A rajongók és a média jelentős része viszont csak annyit látott, hogy az arizonai pilóta nem hozza azt a teljesítményt, ami egy topcsapat tagjaként elvárható lenne. Ebből adódóan számtalan kritika érte őt, mondván nem érdemli meg ülését a Hendrick Motorsports 48-as Chevyjében.

A negatív hangokra mostani győzelme után Bowman ütős választ adott:

>>>>>Frappánsan üzent a gyűlölködőknek Alex Bowman

Az HMS alelnöke, Jeff Gordon a chicagói versenyt követő sajtótájékoztatón leszögezte, hogy a nehéz időszak közepette fel sem merült pilótájuk kirúgása.

„Az Ally [a 48-as főszponzora – a szerk.] szereti Alexet, ahogyan mi is. Ő egy igazi autómániás srác és jó oka van annak, hogy a Hendrick Motorsportshoz került. Bebizonyította már, hogy képes a győzelemre. A mostani siker nem könnyű körülmények között született meg, de Alex megmutatta, hogy még így is tud nyerni, ráadásul utcai pályán.”Értem, hogy az emberek miért akarnak az ilyen dolgokról beszélni” – folytatta Gordon.

Ez egy kemény sport. Amikor a Hendrick Motorsportsnál vagy és a három csapattársad már nyert, akkor te is ugyanezt várod el magadtól. Nehéz helyzetet teremt, ha ez nem történik meg.”


Gordon szerint a csapatnál mindenki realizálta, hogy Bowman nincs könnyű helyzetben.

Tudták azonban, hogy egy nagyszerű versenyzőről van szó, aki minden tőle telhetőt megtesz az eredmények érdekében. Külön kihívást jelentett az is, hogy a 2023-as szezontól új crew chiefet is kapott Blake Harris személyében. Az akadályokon viszont közösen átküzdötték magukat, aminek gyümölcsét most aratják le.

„Az autóversenyzők olykor balesetet szenvednek és megsérülnek. Ekkor derül ki igazán, hogy milyen erős vagy mentálisan és fizikálisan. Alexnek már volt néhány súlyos sérülése és minden egyes alkalommal erősebben tért vissza. Szerintem ezek az esetek csak még inkább motiválták. Tisztában van azzal, mennyire kiváltságos, hogy azt csinálhatja, amit imád és ezért csak még keményebben dolgozott a felépülése érdekében.

Természetesen vannak visszaesések. Eleve hátráltat, ha kénytelen vagy távol lenni a csapatodtól. Már az is komolyan befolyásolja a versenyzőket, ha csak egy-két hétről van szól. Nem mindig a sérülés fizikális része a legjelentősebb tényező.

A mai NASCAR-ban rendkívül nehéz nyerni, az autókat kihívás vezetni és nagyon kemény feladat a csapatot is úgy összehangolni, hogy a tökéletes pillanatban minden klappoljon a stratégiával és az összes többivel. Ha bejönnek a képbe olyan súlyos sérülések, mint amikkel Alexnek meg kellett küzdenie, akkor az vissza fog vetni és időbe telik, mire minden visszatér a megszokott mederbe.”