Csapata szerződést bontott Hailie Deegannel, bizonytalan a NASCAR-karrierjének folytatása

Csapata szerződést bontott Hailie Deegannel, bizonytalan a NASCAR-karrierjének folytatása
credit: Sean Gardner/Getty Images

Az előzetes várakozásoknak megfelelően végképp dugába dőlt Hailie Deegan NASCAR Xfinity-programja az AM Racinggel.

A 22 éves pilóta idén kezdte meg teljes szezonos pályafutását a nemzeti másodosztályban, a 15-ös számú Ford volánja mögött teljesített tizenhét futamából azonban csak kettőt zárt a top 15-ben. Utolsó, nashville-i bevetése után a bajnokság legutolsó helyén jegyezték azon pilóták között, akik valamennyi fordulón elrajtoltak.


A múlt szombati, chicagói versenyen már nem is ő, hanem Joey Logano ült be az autóba. A váltást akkor azzal indokolták, hogy a kétszeres Cup-bajnok tapasztalata révén értékes visszajelzéseket tud adni a szezon eddigi részében csak küszködő csapatnak.

Logano végül a nyolcadik pozícióban ért célba, amivel az AM idei legjobb eredményét produkálta.

Két nappal később pedig a gárda hivatalosan bejelentette, hogy azonnali hatállyal elválnak útjaik a népszerű versenyzőnővel.

„Hálásak vagyunk Hailie-nek a munkájáért és elkötelezettségéért, amit a 15-ös Ford Mustang pilótájaként tanúsított a nálunk töltött ideje alatt. Sok sikert kívánunk neki a jövőre nézve és várjuk, hogy továbbra is sikereket érjen el a pályákon.”

Maga Deegan a közösségi médiában reagált a hírre:

„A szezon kezdetén nagy izgalmakkal és reményekkel vágtam neki karrierem következő lépcsőfokának a NASCAR Xfinity Seriesben. Évek óta ezért dolgoztam és mindig is erről álmodtam. Keményen hajtottam annak érdekében, hogy felkészüljek az idényre, miután a csapat megkeresett azzal, hogy vezessem az autójukat. Sajnos nem úgy alakult, mint amire számítottam. Mindig több okra vezethető vissza, hogy egy csapaton belül működnek, vagy éppen nem működnek a dolgok.”

A kaliforniai leszögezte, esze ágában sincs feladni a NASCAR-t:

„Csak arra összpontosítok, hogy versenyképes legyek. Ez az egyetlen, ami számít. A lehető leggyorsabban dolgozom azon, hogy megtaláljam a legjobb lehetőséget a visszatérésre. Mindenkinek hálás vagyok, aki mellettem áll és támogat. Egyedül én ismerem a teljes történetet és tudom, mire van szükségem a sikerhez. Hamarosan találkozunk a pályán.”

A motocross-legenda Brian Deegan lányát néhány éve még a NASCAR egyik legnagyobb reménységeként tartották számon.

2018-ban ő lett az első nő, aki futamot tudott nyerni az ARCA Menards West Seriesben, 2020-ban pedig Daytonán másodikként zárt az ARCA Menards Series mezőnyében, amivel szintén rekordot döntött a hölgyek között.

Még ugyanebben az évben, Kansasben mutatkozott be a NASCAR nemzeti harmadosztályát képező Truck Seriesben. A DGR-Crosley #17 Fordjával tizenhatodikként látta meg a kockás zászlót, ezzel a széria legjobb női debütánsa lett.

Teljes munkaidős pályafutása azonban már nem alakult jól.

A David Gilliland Racing, majd a ThorSpor színeiben mindössze öt top 5-ös befutót tudott produkálni, míg legjobb összetettbeli helyezésének a tizenhetedik számít még a 2021-es debütáló idényéből.

Néhány csúcsot azonban még így is sikerült megdöntenie. A 2021-es, gatewayi hetedik helyével a Trucks történetében első hölgyként tudott a legjobb tízben végezni nem superspeedway-jellegű pályán.

2022-ben pedig a Mid-Ohión hozott tizedik pozíciójával huszonnyolc év után ő lett az első nő, aki roadon top 10-es eredményt ért el a NASCAR teljes nemzeti porondját (Cup, Xfinity, Trucks) figyelembe véve.

Ebben az idényben, Las Vegasban kapott először lehetőséget az Xfinityben is, ahol szintén a valaha volt legjobb női debütálást hajtotta végre a tizenharmadik pozíciót bezsebelve.

Az ezt követő közel másfél évben Deegan minden tőle telhetőt megtett azért, hogy a lehető leghamarabb feljebb léphessen az Xfinitybe, mondván az ottani gépek sokkal jobban illeszkednek a vezetési stílusához a Trucks „kisteherautóinál”.

Akkor még nem sejtette, hogy az eredetileg több évre szóló szerződése az AM Racinggel végül ilyen csúnya véget ér.

A jövőt tekintve azonban némi optimizmussal töltheti el, hogy jól csengő vezetékneve, aktív közösségi médiás jelenléte, ezzel együtt több millió követője révén továbbra is rendkívül piacképesnek számít. Ráadásul a NASCAR-ban is óriási rajongótáborral bír, amit jól példáz, hogy a Trucksban eltöltött mindhárom szezonja végén őt szavazták meg a széria legnépszerűbb versenyzőjének.