Bowman nyerte a NASCAR Cup elmúlt 32 évének legrövidebb, letartóztatással megspékelt futamát Chicagóban

Bowman nyerte a NASCAR Cup elmúlt 32 évének legrövidebb, letartóztatással megspékelt futamát Chicagóban
credit: Jared C. Tilton/Getty Images

Ha valaki a szombati NASCAR Xfinity futam után azt mondta volna, hogy másnap a Cupban Kyle Larson és Shane van Gisbergen zár az utolsó két helyen, akkor minden bizonnyal megkérdezték volna, hogy az illető milyen lázálomtól szenved.

Végtére is, mennyi esély volt arra, hogy pont a nemzeti másodosztály versenyének legnagyobb show-ját produkált két pilóta hagyja el vasárnap legelőször Chicago utcáit?

Márpedig pontosan ez történt.

Az imént említett Xfinity-viadalt megnyert SVG ötödikként rajtolhatott a királykategóriában, nem sokkal később viszont már az élen tudhatta magát, majd meg is nyerte az első szakaszt.

A Kaulig Racing pilótája azonban nem örülhetett sokáig, hiszen a Corey LaJoie balesete miatt életbe lépett sárga zászlós periódus során a vizes pályán megforgó Chase Brisoe eltalálta az autóját, aminek köszönhetően nekicsapódott a falnak.


Ennek hatására a 16-os Chevy olyannyira megsérült, hogy rögtön fel kellett adnia a versenyt.

„Ráfordultam a kanyarra és úgy tűnt, minden a legnagyobb rendben van” – nyilatkozta SVG, akinek a történtek után esélye sem maradt arra, hogy megismételje a tavalyi, világraszóló diadalát.

„Aztán egyszer csak eltaláltak. Nagyon csalódott vagyok, mert a srácok nagyszerű autót adtak nekem és úgy éreztem, hogy én magam is jól teljesítettem a volán mögött.”

Az új-zélandinak ekkor megmutatták az eset felvételeit, amire ennyit reagált:

„Szép volt… Ez egy szerencsétlen hiba Briscoe részéről és biztos vagyok abban, hogy nem szándékosan csinálta.”A baleset után nem sokkal a komplett mezőny a pit felé vette az irányt és 1 óra 43 percen át el sem hagyta azt. A lezúduló eső miatt a pályán kisebb-nagyobb vízátfolyások és pocsolyák alakultak ki, amelyek a sűrű felhők okozta rossz látási viszonyokkal kiegészülve lehetetlenné tették a futam biztonságos folytatását.

A NASCAR ekkor a várható sötétedésre hivatkozva bejelentette, hogy helyi idő szerint 8 óra 20 perckor mindenképpen le fogják intetni a versenyt, így innentől fogva a csapatok legnagyobb ellenfele az óra lett.

A várva várt restart után Christopher Bell sikeresen áthámozta magát Ty Gibbsen, míg harmadikként Kyle Larsont jegyezték.

A Hendrick Motorsports sztárja azonban hamarosan búcsút inthetett a győzelemről szőtt álmainak, miután nagy tempóval beépítette magát a 6-os kanyarban lévő gumibálák közé.


Az ütközés energiáját jól mutatta, hogy az 5-ös Chevy még az abroncsok melletti betonfalat is érintette. Szerencsére a 2021-es bajnoknak nem esett baja, de a napja ezen a ponton végképp véget ért.A Grant Park 165 során végül csak 58 kört tudtak megtenni a tervezett 75-ből. Ez távban kifejezve 127,6 mérföldet tett ki, amivel a NASCAR 1972 óta íródó modern érájának második legrövidebb Cup-futamává vált.

Csúcstartónak az 1992-es, Watkins Glen-i Budweiser at The Glen számít a maga 124,95 mérföldjével.

Akkor Kyle Petty látta meg elsőként a kockás zászlót, most, harminckét évvel később pedig már Alex Bowman ünnepelhetett a victory lane-en.

Az arizonai versenyző az 51. körben vette át a vezetést az RFK Racing-hez beugró sportautó-veterán Joey Handtől és innentől fogva nem is engedte ki a kezei közül.

Az utolsó percekben komoly fenyegetést jelentett rá a slickeken érkező Tyler Reddick, a 23XI-ös erőfeszítései azonban hiábavalóvá váltak, miután nagy igyekezetében súrolta a falat.

Ennek következtében csak másodikként ért célba, 2,883 másodperc lemaradásban Bowman mögött.

Sikerének hála az HMS-es egy 80 futamon át tartó nyeretlenségi sorozatnak vetett véget, egyúttal pedig megváltotta jegyét a rájátszásba. Ez ráadásul az is jelenti, hogy Rick Hendrickék már a teljes legénységükkel ott vannak a bajnoki hajrában.

„A legutóbbi győzelmünk után nem igazán tudtunk ünnepelni, úgyhogy ma éjjel rengeteg bourbont le fogunk gurítani” – mondta az érthetően boldog Bowman, aki ezt megelőzően utoljára 2022-ben, Las Vegasban diadalmaskodott.


„Nem fog jól elsülni. Valószínűleg megint a fürdőszoba padlóján fogok felébredni meztelenül… Néha így megy ez.”A levezető körön Bowmant konkrétan falba tette Bubba Wallace egy korábbi incidens miatt. Erre reagálva az HMS-es nyomatékosította, hogy teljesen megérdemelte a dolgot és nem akarja, ha ellenfele emiatt megütné a bokáját.

Erről bővebben itt írtunk:

>>>>>Bowman nem szeretné, ha Wallace büntetést kapna a chicagói bosszúja miatt


A harmadik helyen Gibbs zárt, de top 5-ben végzett még a második szakaszt megnyerő Hand és Michael McDowell is.

Pocsékul alakult a viadal Chase Elliott számára.

A 28 éves georgiai az utolsó előtti restartnál még az ötödik helyen állt, a zöld zászló pillanatában viszont villámgyorsan visszaesett és hamarosan már csak a tizenötödikként rangsorolták, soros pitkiállását követően pedig egyenesen harmincon kívülre került. A hajrában sikerült újra feljönnie a legjobb tizenöt közé, a legutolsó körben azonban eltalálta Daniel Suarez autóját, aki pár kanyarral később válaszként ráhúzott, falba rakva a 9-es Chevyt.

Elliott folytatni tudta ugyan, de a célvonalon már csak huszonegyedikként haladt át. Ezzel kitette a pontot rekordhosszú, huszonkét futamon át tartott top 20-as sorozatának végére.

Larson fiaskója miatt esélye lett volna arra, hogy visszavegye a vezetést összetettben, jelen eredménynek hála azonban továbbra is másodikként tartják számon tizenegy pont lemaradásban csapattársa mögött.

Érdekesség: A meglehetősen bolond verseny alaphangulatát már a felvezető körök előtt megadta egy rendőrségi akció. Néhány Palesztina mellett tüntető ugyanis odabilincselte magát a pályát szegélyező kerítés tetejére. Akciójuk a rajt halasztásához vezetett, de a hatóságok végül sikeresen leszedték őket onnan, a jutalmuk pedig a letartóztatás lett.

A NASCAR Cup következő állomása a Pocono Raceway lesz július 14-én.