NASCAR: Elképesztő show-val nyert Shane van Gisbergen Chicagóban

NASCAR: Elképesztő show-val nyert Shane van Gisbergen Chicagóban
credit: Jared C. Tilton/Getty Images

Pályafutása legelső NASCAR Xfinity-szezonjában máris háromszoros futamgyőztesnek mondhatja magát Shane van Gisbergen.

A Kaulig Racing újonca ellen Portland és Sonoma után Chicago utcáin sem volt gyógyszere a mezőny tagjainak.


A korábbi háromszoros Supercars-bajnok a pole-ból rajtolva szinte a teljes első szakasz során késhegyre menő csatát vívott Kyle Larsonnal, a Hendrick Motorsports sztárja azonban végül a stage végén alulmaradt új-zélandi ellenfelével szemben.

A pitkiállások és eltérő stratégia miatt SVG a másodikat csak a tizedikként zárta, a három körrel a vége előtt életbe lépett utolsó restartnál viszont már a harmadik pozícióban jegyezték Jesse Love és Ty Gibbs mögött.

Utóbbi JGR-est villámgyorsan maga mögé utasította a zöld jelzés után, majd nem sokkal később Love is erre a sorsra a jutott.

A leintés pillanatában SVG 1.287 másodperces előnnyel ért célba Gibbs előtt. Ezzel nem csak ő lett az idény első háromszoros győztese, de a vezetést is átvette a playoff össztettjében.A képzeletbeli dobogó legalsó fokát Larson csípte el, de befért még a top 5-be Parker Kligerman és Love is.

Az AM Racing 15-ös Fordjában a kispadra ültetett Hailie Deegant helyettesítő Joey Logano nyolcadikként haladt át a célvonalon. Ezzel a csapat idei első top 10-es befutóját is hozta.

Larson a futam után elárulta, hogy miért ment bele kemény csatába már rögtön a rajt után.

„Az első adandó alkalommal versenyezni akartam Shane ellen, mert nem tudtam, hogy később lesz-e még lehetőségem erre. Nyilván győzni akartam, de a fő célom az volt, hogy a lehető legtöbbet tanuljak.

Shane rendkívül jó abban, hogy megtalálja a megfelelő íveket, szögeket az előzésekhez.

Sokkal jobb volt nálam, türelmesen vezetett és sokszor úgy éreztem, hogy csak játszott velem. Figyeltem mit csinál és igyekeztem tanulni tőle, amit reményeim szerint holnap hasznosítani is tudok.”

A második menet valóban vasárnap jöhet el, lévén SVG újra csatlakozik a Cup mezőnyéhez is, hogy megkísérelje megismételni a tavalyi, világraszóló sikerét.

A pole-ból Larson indul, míg ellenfele az ötödikként startolhat.