Rossz hetük van a női versenyzőknek: Hailie Deegan leparkolása után az IndyCar előszobája is megválik az egyik hölgypilótától

Rossz hetük van a női versenyzőknek: Hailie Deegan leparkolása után az IndyCar előszobája is megválik az egyik hölgypilótától
credit: Penske Entertainment: Joe Skibinski

Három nap leforgása alatt már a második népszerű női versenyző kerül partvonalra az USA-ban.

Hétfőn robbant a bomba azzal, hogy az AM Racing bejelentette, a NASCAR Xfinity Series szombati futamán nem vesz részt teljes szezonos pilótájuk, Hailie Deegan.


A 22 éves kaliforniai helyét Joey Logano veszi át Chicago utcáin. A döntést azzal indokolták, hogy a kétszeres Cup-bajnok tapasztalata révén értékes visszajelzéseket tud adni a szezon eddigi részében csak küszködő csapatnak.

A motocross-legenda Brian Deegan lánya a NASCAR egyik legpiacképesebb versenyzőjének számít, 2021 és 2023 között pedig zsinórban háromszor is megválasztották a Truck Series legnépszerűbb arcának.

Eredményei azonban elmaradnak a várttól.

A nemzeti harmadosztályban mindössze öt top 5-ös befutót tudott produkálni, legjobb összetettbeli helyezésének pedig a tizenhetedik számít még a 2021-es debütáló idényéből.

Deegan minden tőle telhetőt megtett azért, hogy a lehető leghamarabb feljebb léphessen az Xfinitybe, mondván az ottani gépek sokkal jobban illeszkednek a vezetési stílusához a Trucks „kisteherautóinál”.

Legelső futamát a másodvonalbeli szériában tizenharmadikként zárta még 2022-ben, Las Vegasban. Ez további optimizmussal töltötte el, különösen, amikor tavaly év végén hivatalosan leigazolta őt az AMR a komplett idényre.

A nagy áttörés viszont nem jött el.

A szezon eddigi tizenhét fordulójából csak kettőt zárt a top 15-ben, a bajnokságban pedig legutolsóként jegyzik a teljes munkaidős pilóták között.

Leparkoltatása jelen állás szerint csak Chicagóra szól, a történtek azonban nem éppen pozitív képet festenek a jövőjére nézve.

Éppen csak, hogy kikerült a hírekből Deegan, az IndyCar előszobáját képező Indy NXT-ben szereplő Juncos Hollinger Racing is partvonalra állította hölgyversenyzőjét.

„Az itt eltöltött ideje alatt Lindsay Brewer értékes tagja volt a Juncos Hollinger Racingnek, kiváltság volt számunkra, hogy a csapatunk részét képezte” – olvasható a gárda közleményében.

„Mivel azonban a szerződésében foglalt kötelezettségek nem teljesültek, Lindsay egy ideig nem fog versenyezni az Indy NXT-programunkban. A legjobbakat kívánjuk neki és reméljük, hogy visszatér hozzánk, amint lehetségessé válik.”

A 27 esztendős, mellékállásban modellként dolgozó coloradói legjobbjának idén két tizenötödik pozíció számít, az összetettet illetően pedig ő is az utolsó helyet foglalja el azon pilóták között, akik minden futamon elrajtoltak.

Ironikus módon a két hölgy között három évvel ezelőtt már kitört egy kisebb balhé, miután Deegan egy podcastben beszólt az önmagukat autóversenyzőnek beállító Instagram-influencereknek.

Ezt Brewer magára vette és azonnal párbajra hívta ki Hailie-t, aki azonban szóra sem méltatta.

Erről bővebben ebben a 2021-es cikkünkben írtunk.

Szerencsére viszont akadnak sikertörténetek is.

A legjobb példa erre Jamie Chadwick, aki az Andretti színeiben idén már egy pole-t és két dobogót ünnepelhetett az NXT-ben, beleértve a Road Americán szerzett győzelmét.