Rossi távozik a McLarentől, hivatalosan bejelentették az utódját is

Rossi távozik a McLarentől, hivatalosan bejelentették az utódját is
credit: Penske Entertainment/Amber Pietz

Rossi távozik a McLarentől, hivatalosan bejelentették az utódját is
Újabb fejezetéhez érkezett el a McLaren pilótakeringője.

A csapat hivatalosan bejelentette, hogy az idény végén távozik a 7-es Dallara-Chevy volánja mögül Alexander Rossi, helyét pedig az RLL Racingtől átigazoló Christian Lundgaard veszi át.


A dán versenyző 2021-ben debütált az IndyCarban az RLL Racing jóvoltából, a következő évtől pedig már teljes szezonosként rótta a köröket a pályán. Eddigi egyetlen győzelmét tavaly, Toronto utcáin aratta.

Összetettbeli legjobbját szintén 2023-ban produkálta a nyolcadik hellyel.

Rossi hét esztendőt töltött az Andretti kötelékében, rögtön első szezonjában, 2016-ban pedig sikerült megnyernie az Indianapolis 500-at. Emellett még további hét diadalt ünnepelhettek együtt, a McLarenhez történt 2022-es átigazolása óta azonban nem jutott el a victory lane-re.

„Hónapokon át tárgyaltunk” – nyilatkozta a 32 éves kaliforniai édesapja és menedzsere, Pieter Rossi az AP-nek.

„Egyszerűen nem tudtunk megegyezésre jutni egy csomó dolgot illetően.”

A rendelkezésre álló opciók – legalábbis topcsapatok terén – elég szűkösek számára. Jelen állás szerint nem valószínű, hogy a Chip Ganassi Racingnél, a Team Penske-nél, vagy az Andrettinél üresedés történne. Reális opcióként az olyan gárdák jöhetnek szóba, mint például az RLL Racing, a Meyer Shank, a Dale Coyne, az AJ Foyt, vagy a mezőnyhöz jövőre csatlakozó Prema.

„Csak két szezont töltöttem az Arrow McLarennél, de ez az időszak sok szempontból kifizetődő volt” – idézi a wokingiak közleménye Rossit.

„Hálás vagyok azért, hogy részese lehettem a csapat fejlődésének. A 7-es autó gárdája fantasztikus, számos barátságot kötöttem. Békésen hoztuk meg a döntést az elválásról. A paddockban zajló megbeszélések alapján magabiztos vagyok arra vonatkozóan, hogy új ülésem lesz. Hamarosan jó hírekkel fogok szolgálni, addig viszont arra összpontosítok, hogy a 2024-es bajnokságot a legjobb öt között fejezzem be és a papayás érámat erős eredménnyel zárjam le.”

A McLaren 5-ös autójában jövőre is marad Pato O’Ward, míg a 6-ost a kirúgott David Malukas helyére szerződtetett, majd szintén kirúgott Théo Pourchaire-t váltó Nolan Siegel vezeti.