NASCAR: Ironikus befutót és egy pórázon tartott mezőnyt hozott az esős, 6 órás New Hampshire-i futam

NASCAR: Ironikus befutót és egy pórázon tartott mezőnyt hozott az esős, 6 órás New Hampshire-i futam
credit: Sean Gardner/Getty Images

NASCAR: Ironikus befutót és egy pórázon tartott mezőnyt hozott az esős, 6 órás New Hampshire-i futam
Minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy múlt hétvégén, a New Hampshire Motor Speedwayen Christopher Bell teljes egészében ellopta a show-t.

A Joe Gibbs Racing versenyzője pénteken azzal indított, hogy véletlenül elárulta a szezon végén visszavonuló Martin Truex Jr. utódjának kilétét, majd szombaton megnyerte a NASCAR Xfinity futamát, vasárnap pedig a királykategóriában sem talált legyőzőre.


Az esőszünet miatt több, mint 6 órásra nyúlt USA Today 301 végén 1.104 másodpercet vert pontosan arra a Chase Briscoe-ra, akinek küszöbön álló érkezését a 19-es Toyotába két nappal korábban elspoilerezte.

Harmadikként egy újabb Stewart-Haas Racing-es, Josh Berry ért célba, de top 5-tel távozott még a pályáról Kyle Larson (Hendrick Motorsports) és Chris Buescher (RFK Racing) is.

Az overtime miatt 305 körösre nyúlt viadal rajtját a fenyegető eső miatt fél órával előbbre hozták, az anyatermészetnek azonban még így is sikerül beleszólnia a küzdelmekbe.

Az égi áldás 82 körrel a tervezett leintés előtt érkezett meg villámlással kísérve. A NASCAR piros zászlóval rögtön megszakította a versenyt és 2 óra 14 percen át nem is engedte vissza az autókat a pályára.

Ekkor még Tyler Reddick állt az élen Ryan Blaney és Denny Hamlin előtt. Bellt csak a kilencedikként jegyezték.

Az újraindítástól kezdve a NASCAR saját kezébe vette az irányítást és nem csak azt szabta meg a mezőnynek, hogy esőgumikat kell használniuk, de még a kerékcserét is csak a versenyirányítás utasításainak megfelelően hajthatták végre.

Ennek következtében a csapatok csak akkor cserélhettek abroncsot, amikor fentről erre engedélyt kaptak.

Bell a 242. körben vette át a vezetést és a hátralévő, nem kevesebb, mint öt sárga jelzés ellenére is sikerült megőriznie.

Ezzel idei harmadik látogatását tehette a victory lane-re, teljes eddigi Cup-karrierjét tekintve pedig a kilencedik győzelmét ünnepelhette.

Érdekesség, hogy a vizes pályára szánt abroncsok tavalyi bevezetése óta most futották rajtuk a legtöbb kört oválon, szám szerint 77-et.

Nem mindenkinek alakult azonban jól a nap.

Kyle Busch hosszú hetek óta tartó vesszőfutása újabb fejezetéhez érkezett el három baleset formájában. A kegyelemdöfést az utolsó vitte be, amikor a már sérült autójával falnak csapódott a pace car mögött.
Kiesése után a kétszeres bajnok nem kívánt nyilatkozni, ahogyan Bubba Wallace sem állt a sajtó rendelkezésére.

Utóbbi 23XI-ös a 265. körben búcsúzott, miután a megcsúszó Noah Gragson eltalálta. A láncreakció magával rántotta még Austin Dillont is.


Ennek következtében Wallace-t csak a hamincnegyedikként jegyezték, a playoff-listán pedig a továbbjutó vonal alá került.

Az eset után az alabamai nemtetszését kinyilvánítva pontosan Gragson elé parkolt a pitben.

Az alapszakasz összetettjét tekintve pontok terén holtverseny alakult ki az élen Chase Elliott és Kyle Larson között. Az első helyen azonban utóbbi kaliforniait jegyzik köszönhetően a több győzelmének.

Larson egyébként a nap rádiózását is prezentálta, amiről bővebben itt olvashatsz:

>>>>>„Fogd be a pofád!” – Kyle Larson durván kiakadt a csapatrádión


A NASCAR Cup mezőnye legközelebb június 30-án, a Nashville Superspeedwayen csap össze.