NASCAR: Élete versenyét futva nyert Blaney a kukoricásban, Larson mennyből pokolba zuhant

NASCAR: Élete versenyét futva nyert Blaney a kukoricásban, Larson mennyből pokolba zuhant
credit: Jonathan Bachman/Getty Images

NASCAR: Élete versenyét futva nyert Blaney a kukoricásban, Larson mennyből pokolba zuhant
Az Iowa Speedway most már visszavonhatatlanul Penske-felségterület.

A 0.825 mérföldes oválon rendezett utóbbi kilenc IndyCar-futamból hetet a Kapitány alakulata húzott be, a nyerő széria pedig immár a NASCAR Cupban is folytatódott.

A stock-car versenyzés királykategóriája múlt vasárnap (magyar idő szerint már hétfőn) debütált ezen a pályán, végül Ryan Blaney domináns diadalát hozva.

A regnáló bajnok a második pozícióból kezdhette meg a viadalt, majd megnyerte az első szakaszt, a táv során pedig 201 kört töltött az élen a 350-ből. Ez statisztikailag azt jelenti, hogy a táv 57.4 %-ában birtokolta a vezető helyet, ami abszolút rekordnak számít eddigi Cup-karrierjét tekintve.


Érdekesség, hogy Blaney az idény első 16 futamán csak 144 körön át állt az első helyet ÖSSZESEN.

Sikerét ráadásul hazai pályáján ünnepelhette, a helyszínen szurkoló több, mint nyolcvan családtagja, valamint barátja előtt.

Blaney eddigi pályáfutását tekintve a tizenegyedik, ezzel együtt pedig idei első látogatását tehette a victory lane-re, amivel megváltotta jegyét a playoffba is esélyt kapva a címvédésre.

„Annyira menő így nyerni ezen a pályán” – nyilatkozta az érthetően boldog pilóta, aki immár elmondhatja magáról, hogy a NASCAR mindhárom nemzeti szériájában nyert Iowában. Ezt megelőzően még 2012-ben a Truck Seriesben látta meg elsőként a kockás zászlót, az Xfinityben pedig 2015-ben.

„Ez a hely rengeteget jelent nekem és az anyukámnak is. Sokan szurkoltak nekünk ma, ez hajtott előre a győzelem felé. Rendkívül nagyra értékelem a 12-es teljes csapatát. Az autó egész este gyors volt, a futam előrehaladtával ráadásul egyre jobbak lettünk. Az utolsó, csak két kerék cseréjére vonatkozó döntés pedig nagyon jónak bizonyult. Nem tudtam, hogy meddig leszek képes kitartani ezeken az abroncsokon, a vége felé egy kicsit már szenvedtem is, de szerencsére sikerült megcsinálni.”
.
A második pozícióban William Byron zárt, míg a képzeletbeli dobogó legalsó fokára Chase Elliott állhatott fel. Utóbbi georgiai ezzel továbbra is életben tartja pozitív sorozatát, miszerint a tavalyi, homesteadi forduló óta egyetlen versenyt sem zárt a legjobb 20-on kívül.

Top 5-tel távozott még Iowából Christopher Bell és Ricky Stenhouse Jr. is.

A nap legnagyobb vesztese azonban kétségkívül Kyle Larson lett.

A Hendrick Motorsports sztárja a pole-ból rajtolhatott, majd kereken 80 körön át haladt az első helyen. A második szakaszban azonban megkezdődött a lejtmenet.


A hétvége legforróbb témáját az abroncsok strapabírása képezte. A defektek már a Cup pénteki edzésén is megkeserítették a mezőny dolgát, a probléma pedig az Xfinity Series másnapi futamát sem kerülték el.

Ebből adódóan a csapatok minden eddiginél nagyobb aggodalommal figyelték a gumikat, így nem csoda, hogy amikor Larson potenciális problémáról számolt be a rádión, a crew chief Cliff Daniels rögtön kihívta a pitbe.

Az itt elvégzett ellenőrzés során kiderült, hogy csak vaklármáról volt szó.

A be nem tervezett kiállás után Larson az utolsó helyre esett vissza, de vadonatúj abroncsain villámgyorsan előre tudott törni és nem sokkal később már a harmadik pozícióban tudhatta magát.

Az autójával folyamatosan küszködő, ekkor már körhátrányban lévő Denny Hamlin azonban váratlanul nekiment, kis híján a falba rakva a 2021-es bajnokot.

„Ezt mi a faszért kaptam?” – kérdezte csapatától Larson az eset után.

„Értem, hogy Dennynek rossz napja van, de mégis mi volt ez?”

Daniels ekkor igyekezett lenyugtatni pilótáját, mondván ne foglalkozzon a történtekkel és inkább a versenyzésre koncentráljon.

A győzelmi esélyeire azonban hamarosan végleg keresztet vethetett.

A harmadik szakasz startja után Larson megpróbált beszúrni Brad Keselowski és Daniel Suarez közé, a manőver közben azonban a mexikói eltalálta, a keresztbe forduló autóját pedig nagy sebességgel telibe kapta az érkező Hamlin.

Hosszas szervizelés után vissza tudott ugyan térni a pályára, de végül be kellett érnie a 34. pozícióval.

„Kicsit türelmesebbnek kellett volna lennem és nem egyből beszúrni középre” – mondta Larson, aki egyébiránt megnyerte a második szakaszt.

Tudnom kellett volna, hogy mennyire gyors autóm van és kik vannak körülöttem. Már az elején annyi embert akartam megelőzni, amennyit csak lehet és ez végül visszaütött.

Nehéz megmondani, hogy miként alakult volna a verseny hátralévő része, ha nincs az a bizonyos újraindítás.

Úgy éreztem, hogy nekünk van a legjobb kocsink a mezőnyben. A győzelem kicsúszott a kezeink közül. Bárcsak visszacsinálhatnám azt a restartot.”A fiaskó következtében Larson az alapszakasz összetettjében visszaesett a második pozícióba, 8 pont hátrányban csapattársa, Elliott mögé.

A baleset után úgy tűnt, hogy Hamlin futamának is befellegzett, de végül mégis sikerült visszatérnie a pályára, a leintés pillanatában pedig huszonnegyedikként jegyezték.

Hasonlóképpen pocsék vasárnapon van túl Kyle Busch.

A Richard Childress Racing versenyzője szinte végig a top 10-ben haladt és reális esélye volt arra, hogy egy jó eredménnyel feledtesse az elmúlt hetek negatív szériáját.

A vágyott áttörésnek azonban egy műszaki hiba vetett véget, végképp pontot téve a versenyére.

A Cup autói legközelebb június 23-án, a New Hampshire Motor Speedwayen feszülnek egymásnak.