NASCAR: „Azt mondogatjuk, hogy minden rendben lesz, de valójában sosem tudhatod” – Bizonytalan jövőjéről vallott Noah Gragson

NASCAR: “Azt mondogatjuk, hogy minden rendben lesz, de valójában sosem tudhatod” – Bizonytalan jövőjéről vallott Noah Gragson
credit: Jonathan Bachman/Getty Images

NASCAR: “Azt mondogatjuk, hogy minden rendben lesz, de valójában sosem tudhatod” – Bizonytalan jövőjéről vallott Noah Gragson
A tavalyi év végén Noah Gragson joggal érezhette úgy, hogy megkapta NASCAR Cup-karrierje második nagy lehetőségét.

A Las Vegas-i pilóta decemberben írhatta alá több évre szóló szerződését a Stewart-Haas Racinggel, miután hónapokon át még a pályafutása is kérdéses volt.


Vesszőfutása a nyár folyamán kezdődött el, amikor kiderült, hogy lájkolt egy George Floyd halálán gúnyolódó mémet. A botrányra reagálva a NASCAR határozatlan időre eltiltotta, pár héttel később pedig távozott akkori csapatától, a Legacy Motor Clubtól is.

Gragson teljesítette a számára kötelezően előírt érzékenyítő tréninget, de hiába kapta vissza versenyzői engedélyét, a Cup-jövője felett továbbra is ott lógott Damoklész kardja.

Aric Almirola távozása után azonban megadatott számára az esély arra, hogy a 10-es számú Ford volánja mögött rebootolja karrierjét.

Öröme viszont nem tarthatott sokáig

Az SHR júniusban váratlanul bejelentette, hogy az idei év végén befejezi működését.

Négy Cup-pilótájuk (Gragson, Ryan Preece, Josh Berry és Chase Briscoe), valamint két xfinitysük (Riley Herbst és a regnáló bajnok Cole Custer) innentől fogva szabadon igazolhatónak számít. Közülük azonban eddig csak Briscoe kapcsán láttak napvilágot pozitívabb pletykák, amelyek többek között a visszavonuló Martin Truex Jr. helyére is vizionálják a Joe Gibbs Racingnél.

„Megpróbálom mérlegelni a lehetőségeimet” – nyilatkozta a RACER-nek Gragson hozzátéve, hogy jelenleg egyáltalán nincsenek konkrét opciói.

„Az évek során számos kihívással és nehézséggel szembesültem már. Rengeteg nagyszerű ember támogat, akikkel napi szinten beszélek. Szeretjük azt mondogatni magunknak, hogy minden rendben lesz, de valójában sosem tudhatod.

Ezzel akkor is tisztában voltam, amikor a múltban aláírtam egy szerződést és utána jobban tudtam aludni éjjelente, majd képes voltam egy mély levegőt véve a nap hátralévő részében teljes mértékben, nyugodtan a munkámra koncentrálni. Ez a helyzet most nem áll fenn.

Ugyanakkor én valószínűleg jobban hozzá vagyok szokva ehhez kihíváshoz, mint a csapattársaim. Csak annyit tehetek, hogy keményen dolgozom és igyekszem a tőlem telhető legjobbat nyújtani, közben pedig reménykedni egy lehetőségben.”

A 25 éves versenyző egyik legnagyobb támogatója a Bass Pro Shops, amely Truex kiemelt szponzorának is számít.

A 2017-es Cup-bajnok visszavonulása után felröppentek olyan hírek, miszerint a vállalat 2025-től már csak Gragsonra fókuszálhat. Ő azonban leszögezte, jelen pillanatban még korántsem biztos, hogy a kapcsolatuk 2025-ben is folytatódni fog.

„Mindenekelőtt úgy gondolom, hogy remek partnereink vannak. Mindegyiküket nagyra értékelem, beleértve a Bass Pro Shopst és a Johnny Morrist is. Egyelőre próbálom kitalálni, hogy mi is lehet a legjobb lehetőség számomra.”