HIVATALOS: Visszavonul Martin Truex Jr.

NASCAR: Martin Truex Jr. befejezi
credit: Sean Gardner/Getty Images

NASCAR: Martin Truex Jr. befejezi
Évek óta vívódik karrierje lezárását illetően Martin Truex Jr., de eddig minden alkalommal a folytatás mellett döntött.

Az út azonban most elérkezett a végéhez.

A Joe Gibbs Racing versenyzője a NASCAR Cup hétvégi futamának otthont adó Iowa Speedwayen hivatalosan bejelentette, hogy az idei szezon után befejezi teljes munkaidős versenyzői karrierjét.

A 43 éves veterán leszögezte, nem fog hátat fordítani a sportnak, de egyelőre még fogalma sincs arról, mit tartogat számára a jövő.


A hír kapcsán tartott sajtótájékoztatón Joe Gibbs elmondta, ő minden tőle telhetőt megtett azért, hogy Truexet még legalább 2025-re maradásra bírja.

Ezzel párhuzamosan az élő legenda státuszban lévő csapattulajdonos azt is elárulta, hogy versenyzője a JGR nagykövete lesz és szeretné, ha a későbbiekben beugróként még visszatérne a pályára.

Truex összesen tizenkilenc komplett idényt töltött a királykategória mezőnyében.

Eddig 34 győzelem szerepel a neve mellett. 2016-ban megnyerte a Southern 500-at és a Coca-Cola 600-at, utóbbi charlotte-i viadalt három évvel később pedig sikerült másodszor is behúznia.

Az Xfinityben 2004-ben és 2005-ben szerzett bajnoki címet, míg a Cup trónját 2017-ben – a Furniture Row Racing színeiben- foglalhatta el.

Főkategóriás titulusa óta Truex legjobb eredményének három összetettbeli második hely számít (2018, 2019, 2021). A COVID-dal beárnyékolt és teljesen feje tetejére állt naptárral bírt 2020-as szezont pedig hetedikként zárta.

2022-ben nem sikerült bejutnia playoffba, míg tavaly a tizenegyedikként fejezte be az évet.

Idén egyelőre nem tudott versenyt nyerni. Az alapszakaszban jelenleg az ötödik, a rájátszás listáján pedig tizedikként szerepel a neve.

Állítása szerint a visszavonulásra vonatkozó elhatározásának semmi köze nem volt a teljesítményéhez.

„Úgy éreztem, most jött el az idő” – mondta Truex hozzátéve, nagyon hálás azért, hogy a döntését saját maga hozhatta meg.

„Az utóbbi években többször is gondoltam már rá és csak arra vártam, hogy ez az érzés teljesen pozitív előjelű legyen a fejemben. Olyan dolgokkal akarok foglalkozni, amiket szeretek és úgy, hogy nem függök senki más időbeosztásától.

Nem tudom, hogy pontosan mit fogok csinálni azon kívül, amivel manapság is töltöm a szabadidőmet. Vadászok, halászok, a barátaimmal lógok…

Az összes esküvőt kihagytam a családunkban. Tudják, hogy ez mit jelent? Azt, hogy a versenyzés őrült világában nincs életed. Csak ezzel foglalkozol hétfőtől vasárnapig. Érdekes lesz normális életet élni, megtapasztalni, hogy milyen is az. Még sosem volt részem ebben.”

Adta magát a kérdés, aggódik-e amiatt, hogy egy napon hiányozni fog neki a sport.

„Joe Gibbsnek vannak autói az Xfinityben” – válaszolta Truex nevetve.

„Lehet szólok neki, hogy ‘edző, unatkozom és versenyezni akarok’!”

Erre Gibbs így reagált:

„Dolgozunk rajta.”

Truex illusztris pályafutása során már húsz alkalommal rajtolt el a Daytona 500-on, győzni azonban nem sikerült neki. Legjobb befutója egy második pozíció még 2016-ból.

A jövőt tekintve pedig nem tartja kizártnak, hogy újra nekivág a viadalnak.

„Nyitott lennék rá.”