NASCAR: A leghülyébb rajongó, akit Pocono valaha látott

NASCAR: A leghülyébb rajongó, akit Pocono valaha látott

NASCAR: A leghülyébb rajongó, akit Pocono valaha látott
ligha van olyan versenypálya a világon, amelynek fennállása során ne gyűlt volna meg a baja legalább egyszer egy őrült szurkolóval.

Volt már példa arra, hogy valaki piros zászló alatt rohamozta meg az autójában várakozó kedvencét autogramért, mások futam közben a kerítés tetejére felmászva akartak jobb rálátást nyerni a pályán zajló küzdelmekre, sőt, még az is előfordult, hogy egy vicces kedvű drukker konkrétan ellopta a pace cart.


A NASCAR-hétvégék néha olyan jeleneteket is produkálnak, amiket egyébként rockkoncerteken látni. Példának okáért az 1996-os, poconói Miller 500-on egy nőt közszeméremsértés miatt vettek őrizetbe, miután anyaszült meztelenül grasszált a pitlane-en.

Mint később kiderült, a hölgyemény Dale Earnhardt Sr. legnagyobb rajongójának vallotta magát a célja pedig az volt, hogy végre találkozzon bálványával.

A nő később elmondta, hogy nem sokkal korábban beszélt egy, az Earnhardt #3 Chevyjét szponzorált Goodwrench egyenpólóját viselő férfival, aki megígérte, hogy ha teljesen pucérra vetkőzik, akkor elintéz neki egy találkát a Megfélemlítővel.

Az ittas állapotban lévő nő belement, rajongása tárgyának társasága helyett azonban végül egy rendőrautó hátsó ülésén találta magát.

Hamarosan az is kiderült, hogy az önmagát csapattagnak kiadó férfinak valójában semmi köze nem volt az Earnhardtot versenyeztető Richard Childress Racinghez. A Goodwrenchez is mindössze annyi szál kötötte, hogy a cég egyik helyi műhelyében dolgozott szerelőként.

Ami azonban a NASCAR Winston Cup (ma: NASCAR Cup Series) 1993. június 13-án, szintén a Pocono Racewayen lebonyolított futamán történt, még a fentieket figyelembe véve is külön fejezetet képvisel.

A verseny során ugyanis a delikvens nem csak a pilóták és a saját életét sodorta veszélybe, de az akciója után még sikerült el is tévednie a pálya mellett, hogy aztán halálra válva könyöröghessen a rendőrségnek, mentsék végre ki onnan.

Lássuk csak, mi történt pontosan.

A Champion Spark Plug 500 névre hallgatott viadal 108. körében sárga zászlós periódusra került sor, amelynek oka egy 25 éves fiatalemberben volt keresendő.

A pennsylvaniai Ephratából származó Chad Kohl ugyanis átmászott a létesítmény belső területén lévő, közel kétméteres biztonsági kerítésen és végigfutott a füvön nyílegyenesen a triovál aszfaltja felé.

A futamot ekkor Kyle Petty vezette, szorosan a nyomában Davey Allisonnal, és érthető volt a meglepetésük, amikor észrevették az előttük keresztben, egy szál pólóban átnyargaló férfit.

„Láttam azt az idiótát” – nyilatkozta a verseny után Allison. „Több, mint 270 km/h-val mentünk akkor, örülhet annak, hogy még életben van, ahogyan mi is. Sitten van már? Soha nem hallottam még ilyenről, álmaimban sem gondoltam volna, hogy léteznek ekkora hülyék ezen a bolygón.”Kohl a külső falat átugorva (vagy inkább azon átesve) a pálya melletti, sűrű növényzettel átszőtt területre menekült, ahol aztán sikerült is tökéletesen eltévednie. Chad pánikba esett és ennek hatására úgy döntött, öngyújtójával jelzőtüzet gyújt annak érdekében, hogy felhívja magára a figyelmet.

„Halálra rémültem” – idézte a férfi szavait a rendőrség hivatalos közleménye.


Azt hittem, nem kerülök ki onnan élve, ha nem kapok segítséget.”

A rendőrök végül helikopterrel mutatták meg a kivezető utat Kohlnak, akit ezután természetesen bilincsben vittek el Poconóról és később többek között tűzveszély, ezzel együtt potenciális katasztrófahelyzet előidézése, birtokháborítás és életveszély szándékos okozása miatt emeltek vádat, továbbá a nyilvános helyen történő alkoholfogyasztásra vonatkozó törvényt is megsértette.

A programozóként dolgozó Kohl ugyanis vallomásában elmondta, hogy az incidenst megelőző kilenc órában gyakorlatilag megállás nélkül sörözött, emellett pedig koffeintablettákat is bevett annak érdekében, hogy ébren maradjon.

„Láttak valaha egy szarvast a fényszóró fényében? Nos, pontosan úgy nézett ki ez az őrült” – mondta Petty a verseny utáni sajtótájékoztatón. „Nem vagyok egy besz*ri fajta, de amikor megláttam lepergett előttem az életem filmje.”

Chadet a kis akciója után előzetes letartóztatásba helyezték húszezer dolláros óvadék mellett.

„Nem emlékszem, hogy miért rohantam a pályára, fogalmam sincs, miért tettem” – magyarázta a bíróságon Kohl, akit végül – mivel büntetlen előéletű volt – felfüggesztett börtönnel és pénzbírsággal sújtottak, valamint elvonóra is kötelezték.

„Komoly gondjaim vannak az alkohollal” – ismerte el. „Segítségre van szükségem.”

Kohl élete az eset után nem siklott ki, sőt, rendesen benőtt a feje lágya és végül elég szép karriert futott be.

Részt vett egy rehabilitációs programban, majd egyetemi diplomát szerzett, jelenleg pedig az RR Donnelley alkalmazásfejlesztő részlegének egyik alelnökeként jegyzik.