Nyilvánosan bocsánatot kért Colton Herta az erőszakos megjegyzése miatt

Nyilvánosan bocsánatot kért Colton Herta az erőszakos megjegyzése miatt
credit: Penske Entertainment/James Black

A hatodik pozícióban zárta Colton Herta az IndyCar múlt vasárnapi, detroiti futamát, ennek ellenére a leintés után mégis majd’ felrobbant a dühtől.

Az Andretti versenyzője a második helyről rajtolhatott, rögtön a zöld zászló után azonban tömegkarambol történt, aminek során Josef Newgarden hátulról eltalált az általa vezetett 26-os Dallara-Hondát.


A baleset miatt a mezőny végére esett vissza, a restartot követően pedig újabb ütést kapott, ezúttal már a ganassis Linus Lundqvisttől.

A két pilóta egyik esetért sem kapott büntetést, ami rendkívül felidegesítette Hertát.

A kockás zászló után nem volt rest kijelenteni, hogy az IndyCarban már csak úgy lehet büntetést kapni, ha fegyvert visz a pályára és fejbe lő valakit.

Ezen kijelentése rendkívül felháborította a rajongók egy részét, különös tekintettel arra, hogy az USA-ban mennyire gyakoriak a lőfegyverrel elkövetett bűncselekmények, aminek kapcsán az egyik legnagyobb vitát hosszú évek óta az alkotmány második módosításának létjogosultsága képezi.

Herta ráadásul rendkívül rosszul időzítette a megjegyzését, hiszen a Detroitot megelőző hét legnagyobb sztoriját az Agustín Canapino honfitársai által Théo Pourchaire-nak és Callum Ilottnak küldött halálos fenyegetések képezték. A botrány odáig vezetett, hogy a Juncos Hollinger Racing a mentális állapotára hivatkozva kiemelte az autójából az argentin pilótát és jelen állás szerint az sem kizárt, hogy már soha többé nem tér vissza.

Az IndyCar végül helyi idő szerint kedd délután kiadott egy sajtóközleményt Herta ügyében.

Ebben leszögezték, hogy rendkívül kiábrándítónak találták a 24 éves kaliforniai szavait, hétfőn pedig személyesen is elbeszélgettek vele. Ennek során kifejezték csalódottságukat, egyúttal pedig ismertették vele azon elvárásukat, miszerint a versenyzőknek tartaniuk kell magukat az előírt viselkedési normákhoz.

A széria tájékoztatása szerint Herta nagyon sajnálta a történteket és tudomásul vette, hogy minden további, hasonló jellegű megjegyzés már következményeket von maga után.

„Mindenekelőtt elnézést kérek” – mondta a hétszeres futamgyőztes a RACER-nek.

„Amikor az ember kiszáll az autóból, a pillanat hevében hajlamos olyan dolgokat mondani, amiket később megbán. Most is ilyesmiről volt szó. Ez nem mentség számomra, jobban kellett volna tudnom. Bocsánatot kérek mindenkitől, akit megbántottam, beleértve az IndyCart is.”


Herta azt is nyomatékosította, hogy valójában nagyon tiszteli a versenyirányítás munkáját.

„Tudom, mennyire nehéz ez a munka és azzal is tisztában vagyok, hogy nem fog mindig az az ítélet születni, amit én szeretnék, vagy amivel egyetértenék. A szavaimat kiragadták a kontextusból. Ez már csak egy ilyen dolog, szívás.”