NASCAR: Zsinórban második győzelmét aratta Shane van Gisbergen és máris van egy ellensége

NASCAR: Zsinórban második győzelmét aratta Shane van Gisbergen és máris van egy ellensége
credit: Meg Oliphant/Getty Images

Egy gyönyörű „barátság” kialakulásának lehetünk szemtanúi a NASCAR Xfinity Seriesben.

Austin Hill azóta nem szívleli Shane van Gisbergent, hogy az új-zélandi versenyző megkezdte karrierje első teljes szezonját a nemzeti másodosztályban.


Kettejük kapcsolata a márciusi, Circuit of the Americason rendezett futam utolsó körében kapcsolt újabb fokozatba, miután a vezető pozícióért harcolva összeütköztek. Ezt kihasználva végül a közvetlenül mögöttük ólálkodott Kyle Larson ölébe hullott a győzelem.

Most, bő két hónappal később újabb Hill-SVG csata zajlott le, immár a frissen aszfaltozott Sonoma Racewayen.

Utóbbi újonc a pole-ból rajtolhatott, de a napja minden volt, csak sima nem.

A táv során része volt kisebb technikai malőrökben, továbbá a második szakaszban még stratégiailag sem álltak a helyzet magaslatán.

SVG-nek azonban sikerült túllendülnie a nehézségeken és a tizenegy körrel a vége előtt elrendelt restart után, egy agresszív manőverrel maga mögé utasította Hillt.

Az ütközés hatására a Richard Childress Racing pilótája több pozíciót vissza is esett.

Innentől fogva a Kaulig Racing 97-ese magabiztosan haladt a kockás zászló felé, a befutó pillanatában 1,323 másodpercet verve a másodikként leintett Sheldon Creedre.Ezzel SVG nyolc nap leforgása alatt másodszor kötött ki az Xfinity victory lane-jén. Legelső diadalát a szériában június elsején, a Portland International Racewayen aratta, amivel megváltotta jegyét a rájátszásba is.

Legújabb sikerét a tőle megszokott driftelős gumifüstöléssel ünnepelte, méghozzá úgy, hogy Hill páholyból nézhesse végig.

Néhány perccel később pedig még a védjegyévé váló rugby labda kirúgással is megkoronázta bravúrját.

„Visszanéztem az esetet” – nyilatkozta az ominózus kontakt kapcsán Hill, végül ötödikként zárt.

„Nem fűznék hozzá semmit, inkább meghagyom a kommenthuszároknak, akik mindig, mindent jobban tudnak. Rájuk bízom, döntsék el ők, hogy mi történt. Teljesen mindegy, hogy én mit mondok, abból rosszul jövök ki.”


SVG a minap úgy nyilatkozott, hogy az egyik legnagyobb nehézséget számára a NASCAR versenyzési stílusához való alkalmazkodás során a test-test elleni harcok jelentik. Az amerikai pályákon teljes mértékben megszokottak az olyan agresszív manőverek, amelyekért a Supercarsban már szankció jár.

Jó példa erre a portlandi futam, amelynek elején kiforgatta Sam Mayert. Ezután saját bevallása szerint rögtön azon kezdett járni az esze, hogy mikor kapja meg érte a büntetést. Végül aztán tudatosult benne, hogy itt ez a módi teljesen elfogadott.

Ezt a mentalitást pedig érvényesítette is Sonomán.

„Teljes mértékben” – szögezte le a 35 éves versenyző, amikor a futam utáni sajtótájékoztatón arról kérdezték, hogy a Hillel szembeni megmozdulásának köze volt-e a COTA-n történtekhez.

„Utálok így gondolkodni és versenyezni, de most már egálban vagyunk. Mindketten elvettünk a másiktól egy-egy győzelmet. Nem úgy fordultam be a kanyarba, hogy ki akarom őt ütni, ugyanakkor mindent megtettem, amit csak tudtam, mert az első helyről volt szó.

Meglepett, amikor az újraindításnál [Hill] a bal oldalt választotta, mert korábban én is amellett döntöttem és nem vált be. Ekkor jó lehetőségnek tűnt, hogy a 2-es kanyarban bevágjak belülre. Nem szándékosan mentem neki, hanem csak helyet csináltam magamnak.”

Mint fentebb említésre került, a második helyet Creed tudhatta magáénak. A Joe Gibbs Racing pilótája ezzel már kilencedik „ezüstérmes” befutóját könyvelhette el, a győzelem viszont továbbra is várat magára.

Top 5-tel távozott még Sonomáról Mayer, Austin Green és persze Hill is.

A futam elején úgy tűnt, hogy SVG legnagyobb kihívója Ty Gibbs lesz.

A 21 éves versenyző másodikként rajtolhatott, majd 26 körön keresztül a vezető pozíciót is birtokolta.

A második szakaszban azonban egy lassú kiállás után visszaesett, majd nem sokkal később ő is belekeveredett egy, összesen tizenhárom autót magával rántott tömegkarambolba. A baleset a napjának végét is jelentette.

Az Xfinity mezőnye legközelebb június 15-én, az Iowa Speedwayen csap össze.