IndyCar: A JHR szerint Canapino kikészült idegileg, ezért nem engedik versenyezni a hétvégén

IndyCar: Csapata szerint Canapino teljesen kikészült idegileg, ezért nem engedik versenyezni a hétvégén
credit: Penske Entertainment/Joe Skibinski

Közvetlenül az IndyCar Road Americán zajló XPEL Grand Prix-jének első edzése előtt robbant a bomba, miszerint Agustín Canapino visszalép a versenyhétvégétől.

A Juncos Hollinger Racing pilótáját a csapat tájékoztatása szerint rendkívül megviselték az utóbbi napok eseményei, aminek láttán úgy érezték, hogy nincs biztonságosan bevethető állapotban.


Helyét Nolan Siegel vette át a 78-as Dallara-Chevyben.

A történtek még a Detroit GP-re vezethetőek vissza, amelynek során Canapino összeütközött a McLarennek vezető Théo Pourchaire-rel. Az incidensért a francia újoncot büntetésből három pozíció átadására kötelezték, a kockás zászlót pedg a tizedikként látta meg, míg argentin kollégája tizenkettedik lett.

Idáig egy teljesen megszokott versenybalesetnek tűnt a dolog, amelyből minden egyes fordulón bőven akad az IndyCarban. A futam másnapján azonban kiderült, hogy Pourchaire – akárcsak egy évvel korábban Callum Ilott – halálos fenyegetéseket kapott ellenfele hazai szurkolóitól.

Ezután a McLaren és a JHR kiadott egy közös sajtóközleményt, amelyben elítélték az online bántalmazás minden formáját.

Canapino viszont később hazugnak minősítette Pourchaire-t és Ilottot, mondván ő egyetlen olyan megnyilvánulásról sem tud, amelyek bizonyítanák a vádjaikat. Közölte továbbá, hogy ő maga is kapott már fenyegető üzeneteket, de ezekkel nem kell foglalkozni.

A botrány után a McLaren azonnali hatállyal megszakította kereskedelmi partnerkapcsolatát a JHR-rel.

„Egy halálos fenyegetést sem láttam, ami azokra irányult volna, akik állításuk szerint kaptak”írta keddi posztjában Canapino.

„Felháborít, hogy ennyire könnyelműen vádaskodnak ilyesmivel. Ezt többé nem fogom megengedni. Ha valaki mégis így tett volna, akkor ő nem közülünk való! A rajongóink többsége tisztelettudó, kedves ember és hálás vagyok a jóban, rosszban való támogatásukért. […]

Folyamatosan szembesülök gyalázkodással és gyűlölettel, de megtanultam ezekkel együtt élni. Mint sokan mások, én is úgy döntöttem, hogy nem veszek róluk tudomást. Nincs szomorúbb és nyomorúságosabb, mint a közösségi média álcája mögé bújva másokat sértegetni.”

Hozzáállása azonban hamarosan megváltozott és két nappal később már arról zengett az argentin média, hogy valójában Canapino az áldozat és a Road Americára való utazása is félelemmel tölti el.

Ezt a narratívát követve a JHR is a mentális állapotával indokolja Road America-i távollétét.

Az Indy Star értesülései szerint az utolsó szót a legutolsó pillanatban a JHR csapatfőnöke, David O’Neill és a társtulajdonos Brad Hollinger hozta meg. Külön kiemelendő, hogy az alapító – és szintén argentin – Ricardo Juncos neve fel sem merült.

O’Neill elmondta, hogy az utóbbi napokban több belső megbeszélés is lezajlott Canapino visszaléptetése kapcsán. A végső elhatározás csak pénteken délelőtt született meg, a teljes mezőny részvételével lezajlott közönségtalálkozó után, amin a versenyzőjük is részt vett.

Erről az eseményről egyébként a gárda fotókat is posztolt a közösségi médiában, de Siegel bejelentése után törölték őket.O’Neill szerint az elmúlt hét eseményei és a személyét ért támadások akkora lelki terhet róttak a 34 éves pilótára, hogy a csapat jobbnak látta, ha inkább erre a hétvégére pihenőre küldik.

„A mentális bántalmazás egyre rosszabb és rosszabb lett” – szögezte le a szakember hozzátéve, hogy Canapino nem tud könnyen elszakadni a telefonjától és rosszul érintik a nyilatkozatának következményei.


„Agustín olyan munkát végez, amelynek során rendkívül fontos a 100%-os koncentráció. Ha valami elvonja a figyelmét és nem tud maximálisan összpontosítani, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy segítségre van szüksége és muszáj valamit tennünk az ügyben.”

A gyakorlás után még nem lehetett tudni, hogy a versenyző marad-e Road Americán a csapattal.

„Rábíztam a választási lehetőséget” – folytatta O’Neill.

„Megmondtam neki, hogy örülünk annak, ha velünk van, de azt is megértjük, ha inkább haza akar menni. Jelenleg ez csak erre a hétvégére vonatkozik, de mint minden esetben, meg kell várnunk, hogyan alakulnak a dolgok.”