IndyCar: Canapino az utolsó pillanatban visszalépett, Siegel váltja Road Americán

IndyCar: Canapino az utolsó pillanatban visszalépett, Siegel váltja Road Americán
credit: Penske Entertainment/Joe Skibinski

Közvetlenül az első edzés előtt jelentették be hivatalosan, hogy Agustín Canapino nem vesz részt az IndyCar hétvégi, Road America-i fordulóján.

Helyét a Juncos Hollinger Racing 78-as Dallara-Chevyjének volánja mögött Nolan Siegel veszi át.


A döntés mögött az elmúlt napokat körbelengett botrány áll.

Mint arról beszámoltunk, a detroiti futam után Théo Pourchaire halálos fenyegetéseket kapott Canapino argentin rajongóitól egy pályán történt incidens miatt. Az eset nem számított újdonságnak, hiszen tavaly a 34 éves pilóta akkori csapattársa, Callum Ilott szintén megtapasztalta a dél-amerikai szurkolók minden határt áthágó fanatizmusát.

A mostani események után Canapino nem csak megvédte honfitársait, de egyúttal hazugnak is titulálta ellenfeleit, mondván ő egyetlen kényes posztot, vagy üzenetet sem látott. Ezzel párhuzamosan pedig saját magát állította be áldozatként.

A helyzetre reagálva a McLaren azonnali hatállyal megszakította kereskedelmi partnerségét a JHR-rel.

„A héten zajlott eseményekből fakadó, egyre nagyobb ütemben növekvő online abúzus és zaklatások nagyon nehezen érintették Agustínt, a csapatot és az IndyCar rajongóit” – áll Juncosék közleményében.

„Mindenekelőtt Agustín és a többi versenyző biztonságát kell szem előtt tartani. A bántalmazás és gyűlölet minden formája kártékonyan hat a sportunkra. Közösségünk mentális és fizikális jólétét kell prioritásként kezelnünk.”

Az argentin média szerint Canapinót olyannyira megviselték a történtek, hogy előre félt a Road America-i hétvégétől.

„Elfogadhatatlannak tartjuk az online bántalmazást” – mondta a JHR társtulajdonosa, Brad Hollinger.

Biztosítanunk kell, hogy versenyzőink testileg és mentálisan is felkészültek legyenek, amikor beülnek az autóba. Szomorúak vagyunk az események miatt, amelyek végül ehhez a forgatókönyvhöz vezettek.”

Érdekesség viszont, hogy helyszíni beszámolók szerint Canapino nem csak személyesen jelen volt Road Americán, de még a pénteki közönségtalálkozón is részt vett. Ennek végén azonban hirtelen távozott a pályáról.

Ez arra utal, hogy a sztori jóval árnyaltabb annál, mint amit a JHR kommunikál.

Egy biztos, a hírek szerint a versenyzőcseréről szóló döntés mindössze másfél órával az edzés megkezdése előtt született meg.


UPDATE:

>>>>>A JHR szerint Canapino kikészült idegileg, ezért nem engedik versenyezni a hétvégén