„Én nem láttam egyet sem” – Canapino szerint Pourchaire és Ilott csak felfújta a halálos fenyegetéseket

A NASCAR kizárta Kyle Larsont a rájátszásból!
credit: Penske Entertainment/Chris Jones

Egy év leforgása alatt már másodszor tört ki az IndyCarban botrány Agustín Canapino argentin szurkolói miatt.

A Juncos Hollinger Racing versenyzőjének elkötelezett hívei tavaly akkori csapattársát, Callum Ilottot vették célkeresztbe néhány pályán történt incidens miatt, most pedig már a McLarennek vezető Théo Pourchaire kapott tőlük halálos fenyegetéseket.

A kiváltó ok egy kisebb koccanás volt a múlt vasárnapi, detroiti futamon. Az eset után mindkét pilóta folytatni tudta, a kockás zászlót pedig a francia a tizedik, míg Canapino a tizenkettedikként látta meg.

Az argentin horda viselkedése kapcsán a két – egyébiránt kereskedelmi partnerségben álló – csapat rögtön kiadott egy közös sajtóközleményt, Pourchaire pedig arra kérte a sportág közösségének tagjait, hogy az online abúzus helyett inkább legyenek kedvesek egymáshoz.


ELŐZMÉNY: Halálosan megfenyegették Théo Pourchaire-t


Kedden végül maga a legfőbb érintett is megtörte a csendet.

Ahelyett pedig, hogy nyilvánosan elítélné a szurkolói magatartását, Canapino inkább – nem is annyira burkoltan – azzal vádolta meg Pourchaire-t és Ilottot, hogy valótlant állítanak.

„Természetesen ellenzem a bántalmazást és a gyűlölködést” – írta a közösségi médiában.

„Akik ilyen viselkedést tanúsítanak nyilvánvalóan nem képezik a közösségünk részét és nem is látjuk őket szívesen. Mi, argentinok szenvedélyes és eufórikus emberek vagyunk, de ez nem azt jelenti, hogy olyasmivel kell vádolni bennünket, ami nem igaz. Határozottan visszautasítom, hogy általánosítsanak és beskatulyázzanak egy olyan kategóriába, amit nem érdemlünk meg.

Én egy halálos fenyegetést sem láttam, ami azokra irányult volna, akik állításuk szerint kaptak. A tavalyi évtől kezdve egészen máig egyetlen épeszű ember sem tenne ilyet. Felháborít, hogy ennyire könnyelműen vádaskodnak ilyesmivel. Ezt többé nem fogom megengedni. Ha valaki mégis így tett volna, akkor ő nem közülünk való! A rajongóink többsége tisztelettudó, kedves ember és hálás vagyok a jóban, rosszban való folyamatos támogatásukért.”

A RACER információi szerint ennek ellentmond, hogy Pourchaire screenshotokkal tudja bizonyítani, valóban az életére törtek privátban. Ezeket az üzeneteket megosztotta a McLarennel, amely a JHR-hez is eljuttatta őket.

Canapino viszont egyfajta áldozathibáztatást alkalmazva azt sugallta, hogy csak a két ellenfele fújja fel a dolgot.

„Folyamatosan szembesülök gyalázkodással és gyűlölettel, de megtanultam ezekkel együtt élni. Mint sokan mások, én is úgy döntöttem, hogy nem veszek róluk tudomást. Nincs szomorúbb és nyomorúságosabb, mint a közösségi média álcája mögé bújva másokat sértegetni.

Végezetül megragadnám az alkalmat arra, hogy mindenkit megkérjek, gondolják át újra és ösztönözzenek másokat is arra, hogy mindenekelőtt a tiszteletre kell alapoznunk tetteinket. Szabadon kifejezhetjük a gondolatainkat és érzelmeinket, de csak tiszteletteljesen, toleránsan. Ez a legjobb módja annak, hogy társadalmi szinten fejlődjünk és jobbá váljunk.”

A képet viszont árnyalja, hogy akárcsak tavaly Ilott esetében, Canapino most is előszeretettel lájkolta azokat a mémeket és gúnyos posztokat, amelyeket honfitársai immár Pourchaire-ről gyártottak.

A botrány ráadásul kezd túlnőni Canapinón és csapatán, lévén számos ismert argentin újságíró – köztük az IndyCar-futamok ottani kommentátora, Martin Ponte – is nyilvánosan kifigurázta a Ilottékat.

A helyzetet a feleség, Josefina Di Palma sem tudta szó nélkül hagyni.

„Ha a gyűlölet a közösségi médiában Argentínából jön, akkor az rossz” – írta Mrs. Canapino X-en.

„Ha viszont máshonnan, akkor már rendben van?”