NASCAR: Blaney drámája után Cindric nyert Gatewayen

NASCAR: Blaney drámája után Cindric nyert Gatewayen
credit: Sean Gardner/Getty Images

Ki fogadott volna arra, hogy az első Penske-versenyző, aki bejut a NASCAR Cup Series idei playoffjába Austin CIndric lesz?

Nos, múlt vasárnap Gatewayen pontosan ezt történt, méghozzá rendkívül drámai körülmények között.


Az Enjoy Illinois 300 hajrájában úgy tűnt, hogy a győzelem Ryan Blaney és Christopher Bell között fog eldőlni. A duó látványos csatát vívott egymással, a 222. körben azonban a Joe Gibbs Racing idén már két diadalnál járó pilótája hirtelen lassulni kezdett motorprobléma miatt.

A regnáló bajnok ennek köszönhetően magabiztosan élre tudott állni. A lekörözöttek mögött veszített ugyan az előnyéből, de ennek ellenére úgy tűnt, hogy a legjobbnak járó trófeát már senki sem veheti ki a kezei közül.

A fehér zászló felé közeledve azonban a 12-es Ford váratlanul tempót vesztett, az akkor másodikként jegyzett Cindric pedig úgy száguldott el mellette, mint kés a vajon.

Mint kiderült, Blaney autójából nemes egyszerűséggel kifogyott az üzemanyag.

Az érthető módon rendkívül csalódott ohióinak végül be kellett érnie a huszonnegyedik hellyel.

„Nagyon fáj” – mondta a leintés után.

„Meg sem fordult a fejemben, hogy kevés az üzemanyag. Istenem, ez már csak így megy… Büszke vagyok a 12-es srácaira. Az autónk gyors volt, szórakoztató csatát vívtunk Christopherrel. Mindössze egy körön múlt… Gratulálok a 2-es csapatnak, jó munkát végeztek egész nap.

Fogalmam sincs, hogy mit kellene tennem azért, hogy egy kis szerencse mellénk szegődjön. Azt hittem, hogy ma jó esélyünk van a győzelemre, de végül megint rosszul alakultak a dolgok.”Csapattársa a régóta várt sikere közepette is együttérzett vele.

„Őszintén mondom, hogy megszakad a szívem a 12-es gárdájáért” – nyilatkozta Cindric, aki Gatewayt megelőzően az összetett huszadik helyén állt és az idény első tizenöt fordulóján csak egyszer tudott top 10-ben zárni.

„Megérdemelték volna a győzelmet.”

Sikere révén a 25 éves versenyző Cup-karrierje második győzelmét ünnepelhette a 2022-es Daytona 500 után. Ezzel párhuzamosan pedig automatikusan kvalifikálta magát a rájátszásba is.

A második pozícióban Denny Hamlin zárt, de top 5-tel búcsúzott még Brad Keselowski, Tyler Reddick és Joey Logano is.


A Hendrick Motorsportsnak viszont már a kvalifikációja is rosszul sült el, lévén mind a négy Chevyjük rögtön a csoportkörben elvérzett.

A futam végén is csak egyetlen autóval képviseltették magukat a top 10-ben Kyle Larson jóvoltából

A kaliforniai versenyző – akinek playoff-részvételéről még mindig nem döntött a NASCAR – ráadásul úgy végzett a tizedik helyen, hogy a második szakaszban egy balesetbe is belekeveredett.

Egy Kyle Buschsal vívott csata közepette összeértek, aminek hatására az RCR 8-as Chevyje olyan erővel csapódott a falnak, hogy az végül a kétszeres bajnok napjának végét is jelentette.

A többi HMS-fiút tekintve Chase Elliott a tizenharmadik, William Byron a tizenötödik, míg a végén már komoly fékproblémákkal küzdött Alex Bowman a huszonnyolcadik lett.

Az első két szakaszt egyaránt Bell nyerte, ahogyan a legtöbb élen megtett kör – szám szerint 80 – is az ő nevéhez fűződött. A fentebb említett motorhiba miatt azonban be kellett érnie a hetedik hellyel.

Az alapszakasz összetettjét Hamlin vezeti Martin Truex Jr. és Larson előtt.

Érdekesség, hogy egy-egy győzelmük révén két olyan pilóta is ott van már a playoffban, akik a pontversenyben jelenleg a top 17-en kívül szerepelnek. Cindricet most a tizennyolcadik, míg Daniel Suarezt a tizenkilencedikként rangsorolják.

Ez a „nyerj egyet és bent vagy” formátum szépsége.

A mezőny legközelebb a Sonoma Racewayen méri össze erejét, ahol csatlakozik hozzájuk újabb két Supercars-sztár is Cam Waters és Will Brown személyében. Utóbbi ausztrál spottere pedig nem más lesz, mint a szombati, portlandi Xfinity-futamot megnyert Shane van Gisbergen.