McDowell a pole-ban Gatewayen, Larson sorsáról még mindig nem döntött a NASCAR

McDowell a pole-ban Gatewayen, Larson sorsáról még mindig nem döntött a NASCAR

Idei – egyben teljes eddigi NASCAR Cup-karrierjét tekintve is – harmadik pole-ját ünnepelhette Michael McDowell szombaton, a World Wide Technology Racewayen, közismertebb nevén Gatewayen.

A Front Row Motorsportstól szezon végén távozó és a Spire Motorsportshoz átigazoló veterán a csoportkörben pályacsúcsot futott, majd a rajtelsőségről döntő top 10-es szakaszban sem talált legyőzőre.


A második helyet Austin Cindric csípte el a Team Penske színeiben, míg a harmadik pozíciót csapattársa, Ryan Blaney szerezte meg közvetlenül a JGR-es Christopher Bell előtt.

A negyedik sort Tyler Reddick (23XI) és Denny Hamlin (JGR) alkotja.

Meglepetésre nem jutott be az utolsó felvonásba a Hendrick Motorsports egyik Chevyje sem.

A patinás gárda legjobbja William Byron lett, aki a tizenegyedik helyről várhatja a vasárnapi futam zöld zászlaját, míg Kyle Larson a tizenharmadik, Alex Bowman a tizennegyedik, Chase Elliott pedig a tizenhetedik lett.

Apropó Larson, a 2021-es szezon legjobbjának sorsa továbbra is a levegőben lóg.

A NASCAR még most, hat nap elteltével sem döntött arról, hogy a kihagyott Coca-Cola 600 ellenére részt vehet-e a rájátszásban.

A szabályok értelmében az utolsó tíz futamot magában foglaló bajnoki hajrában csak azok a pilóták szállhatnak harcba a kupáért, akik valamennyi fordulón elrajtoltak.

Ezen kitétel alól a szervezet rendszerint felmentést ad, legyen szó sérülésről, vagy akár egyenesen eltiltásról. Ilyen esetekben viszont az érintett versenyzők nem szabad akaratukból maradnak távol a futam(ok)tól.

Larson abból a szempontból külön sztori, hogy ő Rick Hendrickkel és Jeff Gordonnal együtt közösen döntött úgy, hogy nem startol el a CC600-on és ahelyett inkább egy másik széria versenyét részesíti előnyben az Indy 500 képében.

A helyzeten az sem sokat javított volna, ha Charlotte-on menet közben át tudja venni a volánt az őt helyettesített Justin Allgaiertől, lévén a regulákkal ellentétben nem kezdte meg a futamot.

A NASCAR tájékoztatása szerint a döntés meghozatalára nincs határidő szabva.