Colton Hertára tett homofób megjegyzéssel nyitotta meg a Pride-hónapot Santino Ferrucci

Colton Hertára tett homofób megjegyzéssel nyitotta meg a Pride-hónapot Santino Ferrucci
credit: Penske Entertainment/Chris Jones

Mozgalmasan alakult Santino Ferrucci számára az IndyCar detroiti fordulójának második edzése, miután sikerült konfrontálódnia Kyle Kirkwooddal és Colton Hertával is.

A sztori azonban a pályán kívül vált csak igazán érdekessé.


Az ütközés után Kirkwood ellentmondást nem tűrően kijelentette a csapatrádión, hogy Ferruccit ki kell rúgni a szériából.

A leintés után az andrettis személyesen is megpróbált reklamálni ellenfelénél, aki azonban továbbra is totál begőzölve megragadta őt és az overáljánál fogva rakta ki Foyték pitjéből.

„Te jöttél nekem, te kibaszott szardarab” – üvöltötte a 26 éve connecticuti.

„Meg ne próbáld még egyszer!”Herta is megkapta tőle a magáét.

A néhány órával később pole-t szerzett kollégájára nemes egyszerűséggel „little boyfriend teammate”-ként hivatkozott, azaz konkrétan melegnek titulálta őt.

„Még azt sem tudom, hogy mit vétettem!” – nyilatkozta nevetve Herta.

„Ennek a srácnak bajok vannak a fejében. Fogalmam sincs, hogy miért rágott be rám.”

A kaliforniai pilóta ezután lecsapta a magas labdát.

„Egy Penske-géppel van már megint a huszadik helyen” – utalt arra a tényre, hogy az AFR a Team Penske-vel áll technikai partnerségben.

Én elégedett vagyok a teljesítményünkkel, az autónk gyors és nincs időnk arra, hogy vele ott hátul és a piszkos kis trükkjeivel foglalkozzunk.”

Ferrucci homofóbnak minősített megjegyzése nem is jöhetett volna rosszabbkor, lévén június az LMBTQ+ mozgalom hónapja, az IndyCar pedig évek óta fennen hirdeti, mennyire fontos számára az elfogadás és az egyenlőség.

Az eset után a széria tisztviselői személyesen elbeszélgettek Ferruccival a viselkedése miatt.

„Bocsánatot kérek a megjegyzéseimért” – mondta a versenyző a RACER-nek.


„Túlmentem egy határon, különösen így a Pride-hónapban. Nem ezt a képet akarom közvetíteni, jobb színben szeretném feltüntetni magam. Hagytam, hogy interjú közben elragadjanak az érzelmek. Őszintén bocsánatot kérek a közösségtől, valamint Coltontól és Kyle-tól is.”

Nem csak az andrettisekkel gyűlt meg a baja szombaton Ferruccinak, hanem – ahogyan az utóbbi hetek alapján már megszokhattuk – Romain Grosjeannal is.

A Juncos Holliger franciája az edzés után rögtön az AFR elnökéhez, Larry Foythoz ment, mondván Santino blokkolta őt a pályán.

Későbbi interjúja alatt pedig az éles szeműeknek feltűnt, amint a csapat egyik embere sírós mozdulatokat téve reagálta le panaszait.