NASCAR: Végleg megszűnik a Stewart-Haas Racing!

NASCAR: Végleg megszűnik a Stewart-Haas Racing!
credit: James Gilbert/Getty Images

Huszonkét év után örökre lehúzza a rolót a Stewart-Haas Racing.

A Gene Haas és Tony Stewart tulajdonában álló csapat észak-karolinai idő szerint kedden délután tájékoztatta a csapat alkalmazottait arról, hogy a 2024-es szezon egyben a hattyúdalukat is jelenti.


Az SHR jelenleg négy autót indít a Cup Seriesben és kettőt az Xfinityben. Utóbbi nemzeti másodosztályban tavaly Cole Custer révén bajnoki címet ünnepelhettek.

Egyelőre nem tudni, hogy a királykategóriában birtokolt négy chartert mely gárdák fogják átvenni, ahogy a pilóták – Noah Gragson, Chase Briscoe, Ryan Preece, Josh Berry, Riley Herbst és Custer – jövője sem ismert hivatalosan.

A pletykák szerint a potenciális charter-vásárlók listájának élén a 23XI Racing, a Front Row és a Trackhouse szerepel.

A csapat 2002-ben debütált a Cupban, 2011-ben és 2014-ben pedig elfoglalhatták a széria trónját Stewart, valamint Kevin Harvick jóvoltából.

„Meghoztuk a nehéz döntést, hogy a 2024-es szezon végén beszüntetjük a Stewart-Haas Racing működését” – áll az SHR hivatalos közleményében.

„Nem volt könnyű elhatározás és nem is született meg gyorsan. A versenyzés munkaigényes, alázattal teli sport. Megköveteli az elkötelezettséget és az óriási erőforrásokat, valamint azt a 365 napon át tartó mentalitást, hogy mindenkinél jobbak legyünk.

A maximális teljesítményhez szükséges odaadás és fenntarthatóság biztosítása rendkívül megterhelő. Személyes és üzleti szempontból egyaránt elérkeztünk életünk azon pontjára, amikor eljött az ideje annak, hogy átadjuk a stafétát.”

Az elmúlt években már szemmel látható volt, hogy a két tulaj egyre inkább elhanyagolja az SHR-t.

Haasnak a CNC-birodalma mellett ott van a Forma-1 csapata, míg Stewart több versenypályát birtokol – köztük az Eldora Speedwayt -, tavaly pedig saját gárdájával beszállt az NHRA-be. A drag-szakág királykategóriáját képező Top Fuelban idén versenyzőként is debütált a családalapítási terveik miatt ideiglenesen visszavonult felesége, Leah Pruett helyén.

Az egyszeres IndyCar és háromszoros Cup-bajnok múlt ősszel már a saját sprint car szériáját, az All Star Circuit of Championst is eladta a Kyle Larson és Brad Sweet nevével fémjelzett High Limitnek.