Meghiúsult a motorsport legnagyobb szenzációja, Bell pedig nyert egy Coca-Cola 373,5-öt

Meghiúsult a motorsport legnagyobb szenzációja, Bell pedig nyert egy Coca-Cola 373,5-öt
credit: Jared C. Tilton/Getty Images

Kyle Larson valamivel nagyon kihúzhatta a gyufát. Mással ugyanis nem lehet megmagyarázni azt, hogy miért pikkel rá ennyire az anyatermészet.

A 2021-es NASCAR Cup bajnok már bő másfél éve, lázasan készült arra, hogy ötödik versenyzőként a történelemben nekivágjon a nagy duplázásnak, vagyis teljesítse az alig néhány óra különbséggel rendezendő Indy 500-at és Coca-Cola 600-at.


A nagy nap múlt vasárnap jött el, az égi csapok pedig már a verseny reggelén kinyíltak az Indianapolis Motor Speedway felett, ebből adódóan a rajtot bő négy órán át halasztani kellett.

Ennek következtében Rick Hendrick, valamint a Hendrick Motorsports alelnöke, Jeff Gordon kénytelen volt szembenézni a rettegett dilemmával: összecsomagolnak és feladják az 500-at annak érdekében, hogy Larson időben megérkezzen a főállását képező NASCAR Cup CC600-ának startjára, vagy önként mondjanak le a naptár leghosszabb futamának extra pontjairól Indy kedvéért.

Mérlegelve a programba fektetett töméntelen pénzt és globális hájpot, végül úgy döntöttek, hogy maradnak a Speedwayen.

A McLaren és Hendrick által közösen nevezett 17-es Dallara-Chevyt vezető Larson az ötödik pozícióból rajtolt, az első újraindítás után azonban jelentősen visszaesett a középmezőnybe. Féltáv után viszont már újra a top 10-ben volt és úgy tűnt, minden esélye megvan egy kimagasló befutóra.

A 130. kör utáni pitlátogatása során azonban minden borult. A kaliforniai pilóta túllépte az előírt sebességhatárt, amit a versenyirányítás rögtön áthajtásos büntetéssel honorált.

Bár a csapat később egy radikális stratégiát bevetve megpróbálta a táv hátralévő részét eggyel kevesebb kiállással teljesíteni, de ehhez égető szükségük lett volna legalább egy sárga zászlós szakaszra.

A futam első felével ellentétben viszont innentől már nem történt incidens a pályán, így Larsonnak muszáj volt mégis kihajtania.

Mindennek köszönhetően be kellett érnie a 18. hellyel és négy élen töltött körrel.„Büszke vagyok arra, hogy célba értem, de mérges is vagyok magamra” – nyilatkozta Larson, akit hónapok óta egy külön stáb követett mindenhová a ‘Double Duty’-kísérletéről készült dokumentumfilm apropóján.

„Ha jobb versenyt tudtam volna teljesíteni, akkor ki tudja, mi történhetett volna….”

A leintés után egyből Charlotte felé vette az irányt, ahol már javában zajlott a CC600. Az HMS 5-ös Chevyjében Justin Allgaier helyettesítette, a szabályok szerint pedig akkor is őt rangsorolták volna, ha Larson menet közben át tudja venni a volánt.

Erre azonban nem került sor.

Abban a pillanatban, hogy Larson helikoptere landolt a pályán, akkora eső zúdult a másfél mérföldes oválra, hogy a NASCAR minden igyekezete ellenére muszáj volt lefújni a versenyt.

A mezőny ekkor a harmadik szakasz közepén járt, az élen pedig Christopher Bellt jegyezték, aki az idő előtti befejezés révén idei második, teljes eddigi Cup-karrierjét tekintve pedig a nyolcadik diadalát aratta.

Másodikként Brad Keselowski zárt, de top 5-tel távozott még a Coca-Cola 600, vagy inkább Coca-Cola 373,5-ről William Byron, Tyler Reddick és Denny Hamlin is.

Az Indy 500-on Josef Newgarden meg tudta ismételni tavalyi sikerét, a CC600-at tavaly megnyert, szintén penske-s Ryan Blaney számára azonban a nap baleset miatt már a 143. körben véget ért.

Az első szakaszt Byron, a másodikat pedig Bell nyerte.

Allgaier a tizenharmadik pozícióban zárt az 5-össel.

Larson pedig lógó orral, egy megtett centiméter (helló, SVG!) nélkül távozott Charlotte-ról.

„Nagyon, nagyon hálás vagyok ezért a lehetőségért” – mondta a FOX-nak.

„Az elmúlt két hétben minden nagyszerűen alakult… Egészen a mai napig. Tudják, az egész egyszerűen szomorú. Ami csak lehetett, elromlott ma. Remélhetőleg a jövőben újra nekivághatok és akkor az időjárás is jobb lesz.”

Larson és Hendrick szerződése a McLarennel 2025-re is szól, így minden esélye megvan arra, hogy jövőre már tényleg teljesíthesse a duplázást.

A Cup következő fordulójának a World Wide Technology Raceway ad otthont június 2-án.


KAPCSOLÓDÓ: Óriási drámákat és egy 22 éve nem látott végeredményt hozott a 108. Indy 500