NASCAR: Gibbs megszerezte első pole-ját a Cupban, Reddick komoly büntetéssel kezdi a Coca-Cola 600-at

NASCAR: Gibbs megszerezte első pole-ját a Cupban, Reddick komoly büntetéssel kezdi a Coca-Cola 600-at
credit: Logan Riely/Getty Images

Minden NASCAR-versenyző számára mérföldkőnek számít, ha sikerül megszereznie karrierje legelső pole-ját a Cup Series mezőnyében.

Ez a fegyvertény pedig csak még különlegesebb, ha a bajnokság egyik koronaékszerén történik.


Magyar idő szerint vasárnap pontosan ezt vitte véghez Ty Gibbs a Coca-Cola 600 kvalifikációján.

A Joe Gibbs Racing 21 éves pilótája a top 10-es szakaszban 183.955 mph-val száguldott végig a Charlotte Motor Speedway másfél mérföldes oválján, időben kifejezve 0.06 másodpercet adva a Hendrick Motorsports-os William Byronnak.

Ennek révén főkategóriás karrierje során először rajtholhat az élről.

A második sort már teljes egészében a JGR tölti ki Christopher Bell és Martin Truex Jr. jóvoltából, míg a harmadikból két HMS-fiú, a néhány órával korábban rendezett Xfinity-futamot megnyert Chase Elliott, valamint Alex Bowman várhatja a naptár leghosszabb versenyének zöld zászlaját.

A CC600-at megelőző délután az Indianapolis 500-on is elrajtoló Kyle Larson a tizedik helyet csípte el. A 2021-es Cup-bajnok egyébiránt a Brickyardon ötödikként iramodhat neki a világ leghíresebb ötszáz mérföldjének.

Tyler Reddick ugyan a nyolcadikként zárta az időmérőt, a futamot azonban a mezőny végéről kénytelen megkezdeni. Az edzést megelőző technikai ellenőrzésen kiderült, hogy a 23XI engedély nélküli változtatásokat hajtott végre a 45-ös Toyotán, amire reagálva a NASCAR nem csak leghátulra száműzte, de még egy áthajtásos büntetést is kirótt rá.

Chris Buescher nem vett részt a kvalifikáción.

Az RFK Racing versenyzője még az edzésen törte össze az autóját abroncshiba következtében, így a CC600-at a tartalékkal kénytelen teljesíteni.

A futam hazánk időszámítása szerint hétfőn, nem sokkal éjfél után kezdődik.

Ha Larson az Indy 500 miatt nem ér időben Charlotte-ra, akkor a helyetteseként Justin Allgaier fogja elkezdeni a 600-at. Ebben az esetben az 5-ös Chevyt a mezőny végére sorolják.