NASCAR: Zseniális stratégiával nyert 8 év után először Xfinity-futamot Chase Elliott

NASCAR: Zseniális stratégiával nyert 8 év után először Xfinity-futamot Chase Elliott
credit: David Jensen/Getty Images

Chase Elliott csak a harmincadik helyre kvalifikálta a Hendrick Motorsports 17-es Chevyjét, a végén azonban mégis ő örülhetett a legjobban a NASCAR Xfinity charlotte-i futamán.

Az autó crew chiefje, Greg Ives az első szakasz hajrájában úgy döntött, nem hívja ki kerékcserére a versenyzőjét. A mezőny többsége viszont a pit felé vette az irányt, aminek köszönhetően Elliott a restartnál már a második pozícióban sorakozhatott fel a pace car mögé.


Ahogyan arra számítani lehetett, a friss abroncsokon lévő ellenfelek a zöld jelzés után konkrétan állva hagyták őt, de ezt a 17-es gárdája egyáltalán nem bánta.

A stratégiai húzással ugyanis egy komplett szettet megspóroltak, ami a győzelem kulcsa lett.

Elliott a harmadik szakasz végén Justin Allgaier falazása miatt életbe lépett sárga jelzés után magabiztosan vette át a vezetést vadonatúj gumijain és villámgyorsan elhúzott a mezőny többi tagjától.

A 184. körben újra be kellett küldeni a pace cart, miután a top 5-ért harcolt Austin Hill szó szerint megtorpedózta Cole Custert.

Az üldözőknek az újraindítás után sem volt ellenszere Elliott aboncsaira, amelyeken pillanatok alatt bő 1 másodperces előnyt autózott ki magának. Bár Brandon Jonesnak az utolsó körben már sikerült 0.5 mp-re megközelítenie a 2020-as Cup-bajnokot, de végül be kellett érnie a második hellyel.

Top 5-tel fejezte be még a versenyt Sammy Smith, Sam Mayer és a falazás miatt korábban körhátrányba is került AJ Allmendinger.

Győzelme révén Elliott először jutott el a nemzeti másodosztály victory lane-jén a 2016-os daytonai szezonnyitó óta.

A 28 éves georgiai ráadásul karrierje során először ünnepelhetett elsőséget az Xfinityben és a Cupban is egyazon idényen belül. Utóbbi királykategóriában áprilisban, a Texas Motor Speedwayen diadalmaskodott, amivel természetesen megváltotta jegyét a playoffba is.

Az HMS részidős 17-ese idei második győzelmének örülhetett Kyle Larson márciusi, austini sikere óta.