Simon Pagenaud vezetheti Gil de Ferran győztes autóját az Indy 500 előtt

Simon Pagenaud vezetheti Gil de Ferran győztes autóját az Indy 500 előtt
credit: Simon Pagenaud

Közel egy év után először hajt pályára Simon Pagenaud.

A 2019-es Indianapolis 500 győztese – egyben az IndyCar 2016-os szezonjának bajnoka – ugyan nem éles versenykörülmények között pattan volán mögé, a visszatérése azonban még így túlcsordulóan érzelmes lesz.


A legendás viadal vasárnapi, 108. kiírását megelőző pre-show részeként őt érte a megtiszteltetés, hogy megtegyen egy tiszteletkört a néhai Gil de Ferran azon G-Force Toyotájával, amelynek segítségével a Team Penske-nek vezetett pilóta 2003-ban belekortyolhatott a világ leghíresebb tejesüvegébe.

„Gil de Ferran volt a példaképem nem csak versenyzőként, de apaként is” – mondta Pagenaud brazil kollégájáról, aki tavaly decemberben, szívrohamban vesztette életét.

„Az évek során nagyon közel kerültem hozzá, valamint a feleségéhez, Angelához és a gyermekeihez. Rendkívül boldoggá tesz, hogy így tiszteleghetünk Gil emléke előtt, aki ezzel az ikonikus Penske-festéssel nyerte meg az Indianapolis 500-at.

A színek, a sisak, a hangok, az emlékek és a tény, hogy mennyi mindent tanított nekem erről a helyről… Emlékszem azokra a késő estékre és megszámlálhatatlan órákra, amelyek során az én Yodámmal vitattunk meg minden apró részletet, hogy eljuthassunk a Speedway victory lane-jére.

Nem tudtam megállni a sírást, amikor Angela, Luke és Anna felkért arra, hogy én vezessem Gil autóját. Annyira hálás vagyok ezért a lehetőségért, hogy az autóversenyzés ezen csodálatos napján mindenkit emlékeztethetek arra, milyen nagyszerű versenyző, apa és ember volt ő.”

Pagenaud még tavaly júliusban, az IndyCar Mid-Ohió-i fordulójának edzésén bukott óriásit műszaki hiba miatt.

A baleset során nem kevesebb, mint kilenc szaltót és bukfencet írt le, mielőtt még a belső fal megállította volna.

Csodával határos módon látszólag sértetlenül hagyta el a roncsokat, ezt követően pedig nyomatékosan le is nyilatkozta, hogy tökéletesen érzi magát.

Elővigyázatosságból azonban nem engedték elrajtolni a másnapi futamon, ami – mint később kiderült – a lehető legjobb döntés volt.

Pagenaud-nál agyrázkódásra utaló tünetek jelentkeztek, amelyek következtében azóta egyáltalán nem is ült autóba.

Bár az állapota javul, azt továbbra sem tudni, hogy mikor versenyezhet újra.