Kyle Larson visszaléphet az Indy 500-tól

Kyle Larson visszaléphet az Indy 500-tól
credit: Penske Entertainment/Chris Jones

Az autósport utóbbi évtizedének legnagyobb sztorija íródhat ezen a hétvégén.

Kyle Larson mindössze ötödik versenyzőként a történelemben megkísérli teljesíteni az Indianapolis 500-at, majd azt követően a NASCAR menetrendjének leghosszabb, 600 mérföldes futamát, a Coca-Cola 600-at.


A 2021-es Cup-bajnok abból a szempontból ráadásul kiemelkedik az eddigi négy duplázó (Robby Gordon, John Andretti, Tony Stewart és Kurt Busch) közül, hogy ő az első, aki a királykategória összetettjének éllovasaként vág neki a kihívásnak.

A sportág világa által egy emberként várt vasárnap azonban könnyedén dugába dőlhet.

Az időjárási előrejelzések szerint komoly esély van az esőre Speedwayben, ami az 500 rajtjának halasztásához, vagy piros zászlós megszakításához vezethet. Ebben az esetben veszélybe kerülhet Larson megérkezése a Rick Hendrickék által prioritásként kezelt CC600-ra.

A Hendrick Motorsports és a McLaren már előre számolt ezzel a forgatókönyvvel, tartalékpilótának kinevezve a kaliforniai sztár mentorát, egyben a wokingiak IndyCar-gárdájának sportigazgatóját, Tony Kanaant.

Akadt azonban egy probléma.

Mint kiderült, az IndyCar szabálykönyve már nem teszi lehetővé a futam közbeni pilótacserét. Így ha Larsonnak félbe kellene hagynia az Indy 500-at, akkor a 17-es Dallara-Chevyt is végleg ki kellene állítani.

A helyzetet csak tovább nehezíti, hogy a regulák értelmében momentán akkor sem számíthatnának Kanaanra, ha az időjárás miatti programtolódás következtében Larsonnak már a start előtt távoznia kellene az IMS-ről.

A brazil veteránnak a részvétel érdekében kötelezően teljesítenie kellene a Rookie Orientation Program utolsó két fázisát. Erre még bőven lenne lehetőség a hét folyamán. A regulák alapján viszont csak akkor pattanhatna be az autóba, ha hivatalosan nevezve van az 500-ra.

A McLaren mindenképpen szeretné elérni, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel az IndyCar engedélyezze a frissítőt, de egyelőre még nem született döntés az ügyben.

Ha Kanaan nem kapja meg a zöld jelzést, akkor Larson visszalépése esetén az egyetlen pilótaopció a kvalifikáción elvérzett – és négy nap alatt kétszer is autót tört – Nolan Siegel marad.

„Nagyon, nagyon kemény volna Kyle-t kiemelni a versenyről” – nyilatkozta Hendrick az NBC-nek.

„Óriási csalódás lenne figyelembe véve, hogy mekkora erőfeszítésbe került ez a projekt mindannyiunk számára, beleértve az Arrow McLarent, Zak Brownt és a marketingeseket. Rengeteg embert vittünk Indybe, Kyle pedig fantasztikus helyet szerzett a rajtrácson (5.- a szerk). Extrém nehéz lenne visszavonulót fújni.

Sokat beszélgettünk már erről a forgatókönyvről. Tisztában vagyunk vele, hogy a pontok miatt Charlotte-on is ott kell lennünk. Egyelőre várakozó állásponton vagyunk, majd vasárnap meghozzuk a döntést Kyle-lal és Jeff Gordonnal közösen. Az Indy 500-on nagyszerű startpozícióból indulhatunk, miközben azt is tudjuk, hogy teljesíteni kell a 600-at is. Leírhatatlan nyomás lesz rajtunk egész nap. Hogyan fog alakulni a verseny? Lesz-e eső? Mikor kell útnak indulnunk, hogy időben odaérjünk Charlotte-ra? Egy biztos, kvalifikáltuk magunkat az 500-ra, Kyle pedig leírhatatlanul tehetséges.”


Hendrickék számára abból a szempontból is rendkívül fontos lenne a dupla műszak létrejötte, hogy a legfrissebb hírek szerint a háttérben egy dokumentumfilmet is forgatnak róla. A stáb Larsont már a tavaly októberi ROP-tesztje óta követi mindenhová.

Egy biztos, a NASCAR mindent megtesz a projekt sikeréért.

A szervezet múlt vasárnap már 16 perccel halasztotta az All-Star Race rajtját, hogy Larson az Indy 500 kvalija után biztosan megérkezhessen North Wilkesboróra.

Erre a rugalmasságra most hétvégén is hajlandóak.

„Szorosan együttműködünk a Speedway Motorsports-cal (a Charlotte Motor Speedway üzemeletetője), a televíziós partnereinkkel és az HMS embereivel, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk annak érdekében, hogy Kyle időben ideérjen” – mondta a NASCAR versenyzésért felelős alelnöke, Elton Sawyer a SiriusXM Radiónak.

„A menetrendünk percre pontosan ki van számolva, beleértve a motorok beindítására vonatkozó parancsot és a zöld zászlót is. Ugyanakkor keményen dolgozunk azért, hogy a rajongók láthassák sportágunk egyik legjobb pilótáját a vasárnap esti CC600-on.”


KAPCSOLÓDÓ:

>>>>>Indy 500: Larson megfejt egy tehenet és még 10 ezer dollárt is kapott

>>>>>Kyle Larson máris megdöntött egy Indy 500-rekordot

>>>>>Dobj el mindent: Megérkezett az Indy 500 legfontosabb listája!