Dobj el mindent: Megérkezett az Indy 500 legfontosabb listája!

Dobj el mindent: Megérkezett az Indy 500 legfontosabb listája!
credit: Penske Entertainment/Joe Skibinski

A hagyományoknak megfelelően idén is közzétették a várva várt listát, amelyből kiderült, hogy az Indianapolis 500 mezőnyének tagjai milyen tejjel szeretnének győzelmük esetén ünnepelni.

A versenyzők többsége a teljes tej mellett tette le a voksát, míg a második legnépszerűbb a két százalékos változat lett. A dán különítményt alkotó két Christian, azaz Lundgaard és Rasmussen pedig a sovány verziót részesíti előnyben.


A tradíció Louis Meyer nevéhez köthető, aki 1936-os diadala után hűtötte le magát az édesanyjától kapott íróval, miután a kedves mama szerint ennél jobb szomjoltó nincs a nagy hőségben.

Az elmúlt években több pilóta – mint például Ed Carpenter, Simona de Silvestro és James Hinchcliffe – is kérvényezte az írót a néhai pilóta iránti tiszteletből, a verseny tejeiért felelő American Dairy Association Indiana azonban nem hagyta jóvá.

Az ok, hogy a manapság üzemileg gyártott termék össze sem hasonlítható azzal a házi készítésűvel, amit Meyer ivott.

A jelenlegi író minősége és ízvilága messze elmarad ettől, nem hiába használják már főként csak főzéshez, ráadásul rendkívül romlandó is.

Akadtak viszont extrémebb próbálkozások is.

Juan Pablo Montoya, Colton Herta és Devlin DeFrancesco például néhány éve csokoládés tejet szeretett volna, de természetesen elutasították.

Ezzel az itallal először 2002-ben próbálkozott be George Mack, méghozzá afroamerikai származására hivatkozva. A válasz az ő esetében is egy határozott nem volt.

2021-ben a Meyer Shank Racingnek azért sikerült epres nedüvel is ünnepelnie Helio Castroneves történelmi, negyedik diadalát, de ezt csak a hagyományos fehér ital után, afféle kiegészítésként engedélyezték számukra.

Nem meglepő, hogy az Indy 500 egyik nagy botránya is a tejivás hagyományához köthető.

1993-ban Emerson Fittipaldi gondolt egyet, és miután elsőként haladt át a célvonalon, nem a megszokott tejbe kortyolt bele, hanem narancslébe, ezzel promótálva a családja narancsligetét. Magánakciója egyáltalán nem aratott sikert, még annak ellenére sem, hogy ezt követően a fehér színű győzelmi italból is fogyasztott. A versenyt követő médiaturnén a legtöbb városban, ahol megjelent hangos füttyszó és fújolás fogadta.

A brazil legenda unokája, a vasárnapi versenyt a 30. rajthelyről megkezdő Pietro Fittipaldi egyébiránt a teljes tejet választotta és esze ágában sincs narancsléhez folyamodni.


KAPCSOLÓDÓ:

>>>>>Indy 500: Larson megfejt egy tehenet és még 10 ezer dollárt is kapott