A NASCAR pofátlanul kimaxolta a kettős mércét

A NASCAR pofátlanul kimaxolta a kettős mércét

A NASCAR Cup idei all-star futama minden volt, csak épp izgalmas nem.

A bajnokságon kívüli forduló azonban mégis a figyelem középpontjába került a leintés után kitört tömegverekedésnek köszönhetően.


A verseny második körében Ricky Stenhouse Jr. felszorította a falra Kyle Buscht, aki ezt enyhén szólva sem vette jó néven és pillanatokkal később bosszúból kiforgatta kollégáját.

A JTG Daugherty pilótájának ezen a ponton véget ért a nap, dühében pedig fogta magát és sérült autóját leparkolta a Richard Childress Racing pitjében, szóváltásba került a 8-as Chevy crew chiefjével, majd közölte, hogy meg fogja várni Buscht.

Tartotta is magát az ígéretéhez, ami végül a szezon eddigi legvirálisabb jelenetéhez, nevezetesen a bunyóhoz vezetett, amibe a két versenyzőn kívül több csapattag, valamint Stenhouse apja is belekeveredett.

A balhé óriási sikert aratott a rajongók körében, a NASCAR konkrétan agyonreklámozta magát a verekedés képsoraival, a két pilóta pedig egyenesen meccsajánlatot kapott egy celebbox szervezettől.

Szerdán azonban jött a hideg zuhany.

A NASCAR bejelentette, hogy Stenhouse Jr.-t 75000 dolláros pénzbírsággal sújtja. Ez a legnagyobb anyagi vonatkozású büntetésének számít, amit valaha egy versenyzőre kiszabtak fizikai konfrontáció miatt.

Emellett az általa vezetett 47-es autó szerelőit, Clint Myrickot nyolc, míg Keith Matthewst négy futam erejéig felfüggesztették.

Idősebb Stenhouse-t pedig határozatlan időre kitiltották a paddockból.

Busch és gárdája viszont teljes egészében megúszta.

A kemény szankciókat értetlenül fogadta a NASCAR közössége, különös tekintettel arra, hogy maga a szervezet mekkora marketingkampányt rittyentett a bunyó köré.

„Ha ez ennyire rossz, akkor miért van vele tele a NASCAR összes profilja a közösségi médiában?” – tette fel a kérdés Daniel Suarez.

„Engedni kellene nekünk, hogy kimutassuk az érzelmeinket. Nem értem…”

Dale Earnhardt Jr. szintén elképedt.

„Wow, nagyon meglepett a büntetések súlyossága.”

Az ESPN szakértője, Ryan McGee sem tudott szó nélkül elmenni mellette:

„Megbüntetnek egy versenyzőt egy olyan jelenetért, amivel teljesen biztos, hogy a jövő évi all-star futamot fogják reklámozni?”

Az 1998-as Coca-Cola 600 győztese, Elliott Sadler még élesebb kritikát fogalmazott meg.

„Teljesen hibás döntést hoztak, ha azt tervezik, hogy a jövőben is promóciós célokra akarnak használni baleseteket, vagy verekedéseket. Nem tehetik meg, hogy büntetést rónak ki egy srácra, majd a tettét arra használják, hogy jegyeket adjanak el. Ezt hívják kettős mércének. Ricky mentette meg az all-star versenyt.”