Rossi: Larson egy szinten van Max Verstappennel

Rossi: Larson egy szinten van Max Verstappennel
credit: Penske Entertainment: Joe Skibinski

Minden várakozást felülmúl eddig Kyle Larson Indy 500-as szereplése.

A McLaren és Rick Hendrick által közösen nevezett 17-es Dallara-Chevy volánja mögött nem csak kvalifikálta magát a tradicionálisan 33 fős mezőnybe, de egyenesen eljutott a leggyorsabb hat versenyzővel lezajlott, pole-ról döntő Fast 6 szegmensig.


Itt végül az ötödik rajtpozíciót szerezte meg, négykörös kísérlete során pedig megfutotta a valaha volt legjobb, újonc általi 2,5 mérföldet is.

Larsonnak tehát már minden adott ahhoz, hogy ötödik pilótaként a történelemben nekivágjon a nagy duplázásnak. Eddig csak John Andretti, Robby Gordon, Tony Stewart és Kurt Busch tudta beverekedni magát az egyazon napon, néhány óra különbséggel rendezett Indy 500, valamint a NASCAR Cup Coca-Cola 600-ának rajtrácsára.

Közülük viszont csak Stewart mondhatja el magáról, hogy sikerült maradéktalanul teljesítenie a kombinált 1100 mérföldet, miután 2001-ben hatodikként zárt az IMS-en, a Charlotte Motor Speedwayen pedig harmadikként látta meg a kockás zászlót.

A Cup 2021-es bajnokát előszeretettel nevezik a világ jelenlegi legsokoldalúbb volánművészének. A főállását képező NASCAR mellett folyamatosan megméreti magát a dirt-pályákon is, az elmúlt évek során pedig sikerült győzelmet aratnia a midgetek, sprint carok és late modelek legnagyobb presztizsű versenyein, mint például a Chili Bowl, vagy épp a Knoxville Nationals.

2015-ben, még a Chip Ganassi Racinggel behúzta a Daytona 24-et is Scott Dixon, Tony Kanaan és Jamie McMurray oldalán.

„A versenyzés az élete” – nyilatkozta Larson kapcsán az NBC-nek Mario Andretti még 2021-ben.

„Ez az, amit imád és ez az, ami miatt annyira felkeltette a figyelmemet. Több pilóta is érdekel, de Kyle mégis különleges módon fogott meg, mert sok szempontból olyan, mintha magamat látnám benne. Jelenleg nem tudnék mondani egy embert sem, akire jobban ráillene a nagybetűs versenyző definíciója.”

Mostani, indianapolisi teljesítménye csapattársát, Alexander Rossit is lenyűgözte.

Méghozzá olyannyira, hogy az Indy 500-at 2016-ban, újoncként megnyert kaliforniai nem volt rest egy polcra tenni Larsont a Forma-1 háromszoros világbajnokával, Max Verstappennel.

„Azt mondanám, hogy egy szinten vannak” – nyilatkozta az AP-nek Rossi, aki a múltban már egyaránt versenyzett mindkét klasszis ellen.

„Ez azért nagyon nagy dolog.”Az indianai fogadóirodák Larsont a győzelemre negyedik legesélyesebb pilótaként tartják számon a három Penske-fiú – egyben a rajtrács első sorát kisajátított – Scott McLaughlin, Josef Newgarden és Will Power mögött.

„Fenébe is, akkor nagyon bosszús lennék” – válaszolta Rossi arra a kérdésre, hogy miként reagálna Larson esetleges diadalára.

„Tudom, hogy a többiek mit éreztek, amikor én nyertem. Képes-e arra Kyle, hogy győzzön? Igen. Örülnék-e akkor a csapatnak? Persze. Legbelül bosszankodnék? Naná.”

Larson sikere még Shane van Gisbergen győzelemmel zárult NASCAR Cup-debütálásánál is nagyobb szenzáció lenne.

A háromszoros Supercars-bajnok tavaly júliusban, Chicago utcáin mutatkozott be a királykategóriában és rögtön a victory lane-re repítette a Trackhouse Racing 91-es Chevyjét.

A rajongók imádták a váratlan fordulatot, a pilóták többsége azonban finoman szólva sem örült annak, hogy egy külsős egyből maga mögé utasítja őket.

Chase Elliott szerint SVG egyszerűen beárazta a mezőnyt, Joey Logano pedig egyenesen kijelentette, hogy „hülyét csinált belőlük egy külföldi”.

Rossi szerint ugyanez történne az IndyCarban is Larson sikere esetén.

„Mindannyian tudjuk, hogy ő mennyire jó. Az viszont nem vetne ránk jó fényt, ha átjön a mi játszóterünkre és első nekifutásra nyer is.”

A kétszeres, egyben regnáló bajnok Alex Palou azonban más véleményen van.

„Kyle Larsonról van szó. Ő mindenhol győz. Nem hiszem, hogy ez idiótának állítana be bennünket. Félreértés ne essék, nem akarom, hogy ő nyerjen, de harcban lesz érte. Ez biztos.”

Magát Larsont meglepte, hogy Verstappenhez hasonlítják.

„F1-es autóban biztosan nem tudnám őt legyőzni és fogadok, hogy az IndyCarban is megverne az épített és utcai pályás tapasztalata miatt.”

A 31 éves pilóta egyetlen szakágban látná esélyesnek magát a hollanddal szemben.

„Reményeim szerint sprint carban nyerni tudnék vele szemben.”

A kettejükre vonatkozó, elméleti szintű „ki a világ legjobbja?” vitát azonban értelmetlennek tartja.

„Nem tudom, ez miért téma egyáltalán. Ha nem versenyzel több, különböző szakágban, akkor hogyan mondhatja bárki rólad, hogy te vagy a legjobb?”