Donald Trump bekavarhat Kyle Larson vasárnapi Indy 500 – Coke 600 duplájába

Donald Trump bekavarhat Kyle Larson vasárnapi Indy 500 – Coke 600 duplájába
Melania és Donald Trump a 2020-as Daytona 500-on (credit: NASCAR)

Ha az időjárás is úgy akarja, Kyle Larson most vasárnap történelmet írhat.

A kaliforniai versenyző az ötödik helyről kezdheti meg a 108. Indy 500-at, ennek leintése után néhány órával pedig nekiiramodhat a NASCAR Cup charlotte-i Coca-Cola 600-ának


Ezt a duplázást eddig négyen hajtották végre Robby Gordon, John Andretti, Kurt Busch és Tony Stewart személyében. Közülük egyedül csak utóbbi élő legendának sikerült teljesíteni a kombinált, 1100 mérföldes távot, miután 2001-ben az IMS-en hatodikként, a CMS-en pedig harmadikként ért célba.

A két futamon való részvétel rendkívüli logisztikát és kidolgozott utazási tervet igényel.

Larson múlt vasárnap már sikeresen átesett a főpróbán.

Az Indy 500 kvalifikácója után helikopterrel hagyta el az IMS-t, majd egy Cessnával repült el az észak-karolinai Wilkes Countyba, ahonnan ismét helikopterrel vitték tovább a Cup all-star futamának helyszínéül szolgált North Wilkesboro Speedwayre.

Minezt hatalmas érdeklődés övezte, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy az ominózus Cessna a világ harmadik legkövetettebb gépe volt a FlightRadaron.

Ezen a hétvégén viszont az 500 hossza miatt már konkrétan ki kell centizni a CMS-re vezető útját.

A helyzetet pedig egy váratlan tényező is befolyásolhatja, amit úgy hívnak, hogy Donald Trump.

Az USA 45. elnöke – egyben az idei republikánus jelölt – a hónap elején már részt vett az F1 Miami Nagydíján, sajtóinformációk szerint pedig terítéken van, hogy most vasárnap a Cup CC600-n is személyesen tiszteletét teszi.

A Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) tájékoztatása alapján minden kiemelt közszereplő (amibe az exelnökök és jelöltek is beletartoznak) útvonalán részleges légtérzárat léptethetnek életbe.

Ebből adódóan ha a terv megvalósul, akkor annak komoly hatása lehet Larson érkezésére.

UPDATE: Trump kampánystábjának egyik magas rangú tagja a The Charlotte Observernek megerősítette, hogy Trump valóban ki akar látogatni a NASCAR naptárának leghosszabb futamára, amelyet tradicionálisan az emlékezés napjának hétvégéjén rendeznek.


Trump egyébiránt már két alkalommal is jelen volt NASCAR-futamon, a 2001-es és a 2020-as Daytona 500 képében. Utóbbin grand marshalként ő adta ki a mezőnynek a motorok beindítására vonatkozó parancsot, a felvezető körökön pedig az elnöki konvoj is pályára hajtott, köztük az ikonikus páncélozott, golyóálló Cadillac-kel, becenevén a „Szörnyeteggel”.

Néhány hónappal később azonban elmérgesedett a viszonya a NASCAR-ral, miután kérdőre vonta Bubba Wallace-t a hóhérkötél-botrány miatt.

„Bocsánatot kért már Bubba Wallace az összes nagyszerű NASCAR-versenyzőtől és tisztviselőtől, akik a támogatására siettek, kiálltak mellette és hajlandóak voltak mindent feláldozni érte csakhogy később rájöjjenek, az egész nem volt más mint egy újabb hoax?” – írta a közösségi médiában Trump.

Erre reagálva Tyler Reddick közölte, hogy egyáltalán nincs szüksége a sportnak az akkor még hivatalban lévő elnök támogatására, míg szervezet elnöke, Steve O’Donnell válaszként egy olyan posztot lájkolt, amely rasszistának bélyegezte Trumpot.

2021 januárjában pedig a Hendrick Motorsports kirúgta a Larsonnak szánt spotterét. Chris Monez bűne az volt, hogy nyomott egy lájkolt Trump fent idézett posztjára.

A sztori extra pikantériája, hogy a három évvel ezelőtti, talladegai Xfinity-futamon született meg a hírhedt anti-Biden szlogen, a Let’s go Brandon, ami végül a győztes Brandon Brown karrierjének végét is jelentette.