Csapattársa elhintette, hogy Sato jobb motort kap, mint a többiek – A Honda rögtön reagált

Rahal szerint a Honda kivételez Satóval, a márka közleményben reagált
credit: James Black/Joe Skibinski (Penske Entertainment)

Keserédes napot zárt az RLL Racing a 108. Indianapolis 500 szombati kvalifikációján.


A csak erre az egy versenyre visszatérő Takuma Sato a kilencedik pozíciót szerezte meg, aminek révén továbbjutott a vasárnapi Fast 12-be és esélye nyílik harcba szállni a pole-ért.

A teljes szezonos flottát tekintve Christian Lundgaard a 28., míg Pietro Fittipaldi a 30. rajthelyről várhatja május 26-án a zöld zászlót.

Graham Rahal azonban a tavalyi évhez hasonlóan ismét elvérzett az első napon, így neki a Last Chance Qualifyingon kell megküzdenie a rajtrácsra jutásért.

Az érthető módon elkeseredett ohiói pilóta nem is tudott szó nélkül elmenni Sato teljesítménye mellett.

„Takuma egy anomália” – mondta Rahal a kvalifikáció utáni sajtótájékoztatón.

„Ezt mindannyian észrevehettétek. Pokoli jó motorja van. Sajnos, vagy szerencsére. A többiekhez hasonlítva viszont… Láthatjátok, hogy a másik három autónk egyforma. Az övé viszont már más. Néha így mennek a dolgok.”

A részrehajlás burkolt vádjára reagálva a Honda – amelynek a kétszeres Indy 500-győztes immár a tanácsadója is – egy közleményt juttatott el az Associated Presshez:

„A Hondának nincs ráhatása arra, hogy melyik csapat, vagy versenyző kap meg egy adott motort. A gyártók által készített minden egyes erőforrásnak sorozatszáma van és az IndyCar határozza meg, hogy melyiket kinek adja. Ebből adódóan egyik gyártó sem kivételezhet.”


KAPCSOLÓDÓ: Óriási drámákat és egy igazi hőst hozott az Indy 500 kvalifikációjának első napja