Valaki sírni fog: Itt a 108. Indy 500 végleges nevezési listája!

Valaki sírni fog: Itt a 108. Indy 500 hivatalos nevezési listája!
credit: Penske Entertainment/Chris Owens

Az IndyCar és az Indianapolis Motor Speedway közzétette a 108. Indy 500 hivatalos nevezési listáját.


Ennek értelmében már biztosra vehető, hogy idén újra komoly tétje lesz a kvalifikációjának, ugyanis nem kevesebb, mint tizenkét csapat 34 autó/versenyző kombója jelezte részvételi szándékát a legendás viadalon.

A rajtrácson viszont a hagyományoknak megfelelően továbbra is csak 33 hely áll rendelkezésre.

A listán nyolc korábbi győztes található meg.

Helio Castroneves (Meyer Shank Racing) azzal a céllal hajt pályára, hogy ötödik alkalommal is elsőként száguldjon át a kockás zászlót alatt, ezzel rekordot döntve és végképp beírva magát az autósport történelmébe

Rajta kívül harcba száll még a kétszeres győztes Takuma Sato (RLL Racing), valamint a Borg-Warner Trófeán eddig egyszer szereplő Alexander Rossi (McLaren), Ryan Hunter-Reay (Dreyer & Reinbold Racing), Will Power (Team Penske), Marcus Ericsson (Andretti Global), Scott Dixon (Chip Ganassi Racing), továbbá a tavalyi legjobb Josef Newgarden (Team Penske) is.

A trónkövetelők között hét újonc vág neki a kvalifikációnak: az egyaránt Chip Ganassinak vezető Marcus Armstrong, Linus Lundqvist és Kyffin Simpson, az Ed Carpenter Racinggel debütáló Christian Rasmussen, a Meyer Shank-es Tom Blomqvist, a Dale Coyne-t szolgáló Nolan Siegel, valamint a McLarennel érkező Kyle Larson.

A legnagyobb figyelem kétségkívül utóbbi szupersztárt kíséri.

A 2021-es Cup-bajnok személyében tíz év után először fogja egy pilóta megkísérelni a nagy duplázást, vagyis teljesíteni az Indianapolis 500-at, majd a NASCAR néhány órával ezután kezdődő Coca-Cola 600-át is a Charlotte Motor Speedwayen

Eddig összesen négyen vágtak neki a kihívásnak John Andretti, Robby Gordon, Tony Stewart és Kurt Busch személyében.

Közülük egyedül csak Stewartnak sikerült lefutni a komplett 1100 mérföldes távot, miután 2001-ben a Chip Ganassi Racing színeiben hatodikként zárta az Indy 500-at, majd harmadikként intették le a CC600-on a Joe Gibbs Racing autójával.

A nevezési listán újra szerepel egy hölgyversenyző is Katherine Legge személyében.

A brit pilóta idén már a Dale Coyne Racinggel hajt pályára, 51-es számú Dallara-Hondájának nevezését pedig az Elf Cosmetics finanszírozza. Ezzel a verseny történetében először nevez egy olyan autó, amelynek kozmetikai cég a főszponzora.


KAPCSOLÓDÓ: Dögös hibrid lesz a 108. Indy 500 hivatalos pace carja (GALÉRIA)


A mezőnyben tizenhárom amerikai szerepel, név szerint Marco Andretti, Ed Carpenter, Conor Daly, Santino Ferrucci, Colton Herta, Ryan Hunter-Reay, Kyle Kirkwood, Kyle Larson, Josef Newgarden, Graham Rahal, Sting Ray Robb, Alexander Rossi és Nolan Siegel.


A nemzetközi különítményt huszonegyen alkotják:

Argentína (Agustín Canapino), Ausztrália (Will Power), Brazília (Helio Castroneves, Pietro Fittipaldi), Dánia (Christian Lundgaard, Christian Rasmussen), Franciaország (Romain Grosjean), Hollandia (Rinus VeeKay), Japán (Takuma Sato), Kajmán-szigetek (Kyffin Simpson), Mexikó (Pato O’Ward), Nagy-Britannia (Tom Blomqvist, Callum Ilott, Katherine Legge), Spanyolország (Alex Palou), Svédország (Felix Rosenqvist, Marcus Ericsson, Linus Lundqvist), Új-Zéland (Marcus Armstrong, Scott Dixon, Scott McLaughlin)

Az eddigi legfiatalabb Indy 500 győztesként Troy Ruttmant tartják számon, aki 1952-ben 22 évesen és 80 naposan diadalmaskodott.

Idén két versenyzőnek nyílhat alkalma ezt a rekordot megdönteni az egyaránt 19 esztendős Simpson és Siegel személyében.

A legidősebb, victory lane-re jutott pilótának eddig Al Unser számít, miután 1987-ben 47 évesen és 360 naposan utasította maga mögé a mezőnyt.

Ennek túlszárnyalására már csak egyvalaki esélyes a 49. életévét május 10-én betöltött Castroneves képében.

Az Indy 500 első edzéseit május 14-17 között rendezik, míg az időmérőre 18-19-én kerül sor
A verseny 26-án kapja meg a zöld zászlót.