Déjà vu: Stream közben használt rasszista szavakat, vizsgálat indult a NASCAR Euro bajnoka ellen

Déjà vu: Stream közben használt rasszista szavakat, vizsgálat indult a NASCAR Euro bajnoka ellen

A NASCAR Whelen Euro Series rasszizmus miatt hivatalos vizsgálatot indított a 2023-as Euro2-bajnok Paul Jouffreau ellen.

Az RDV Competitionnek vezető, 20 éves francia a Twitchen sértegette az egyik ázsiai származású hölgyversenyzőt, Eliza Indrianit.


„A EuroNASCAR prioritásként kezeli a sokszínűséget és elfogadást, ezzel együtt elítéli a rasszizmus és az intoleranica minden formáját” – áll a széria hivatalos közleményében.

„Arra törekszünk, hogy befogadó közeget biztosítsunk a teljes bajnokság, a partnereink és a szurkolóink számára. Az üggyel kapcsolatos tények kivizsgálása után meg fogjuk tenni a kellő lépéseket.”

Jouffreau idén már a főkategóriának számító EuroNASCAR PRO-ban versenyez. Az első, valenciai fordulót egy második és egy tizenhatodik hellyel zárta.

A fiatal pilóta később a botrányra reagálva kiadott egy közleményt, amiben elismerte, hogy „nagyon csúnya megjegyzésekkel” illetett egy másik versenyzőt.

„Mélységesen megbántam és tisztában vagyok azzal, hogy nem csak ezt az egy embert sértettem meg, de rengeteg más ázsiai származású és kultúrájú személyt is.”

Az eset körülményei hasonlítanak az utóbbi évek két nagy botrányára.

Kyle Larson szintén egy online stream során ejtette ki a száján a „nigger” szót, aminek következtében a NASCAR határozatlan időre eltiltotta, akkori csapata, a Chip Ganassi Racing kirúgta és az összes szponzora hátat fordított neki. Mindennek tetejébe még menekülnie is kellett az őt és családját ért halálos fenyegetések miatt.

Larson esetében a történet pozitív véget ért, miután a kötelezően előírt érzékenyítő tréning után még azév őszén aláírt a Hendrick Motorsportshoz, 2021-ben pedig bajnoki címmel hálálta meg a belé fektetett bizalmat.

Két esztendővel később már Jüri Vips vált egy ilyen ügy főszereplőjévé.

Az észt pilóta 2022 júniusában, egy élő stream során nem csak az „n-betűs” szót használta, de még homofób megjegyzést is tett.

Erre reagálva a Red Bull kitette a junior-programjából, az F2-es szezont azonban végigversenyezhette a Hitech Grand Prix színeiben, a következő idényben pedig két futam erejéig az IndyCarban is lehetőséget kapott az RLL Racingtől.