NASCAR: „Sz*r érzés, ha egyik pillanatban még ünnepelsz, majd közlik veled, hogy bocs, nem te nyertél”

NASCAR: “Sz*r érzés, ha egyik pillanatban még ünnepelsz, majd közlik veled, hogy bocs, nem te nyertél”
credit: Sean Gardner/Getty Images

Körülbelül 20 másodpercen keresztül az RFK Racing és a Ford futamgyőzelmet ünnepelhetett a Kansas Speedwayen.

A NASCAR Cup magyar idő szerint hétfő hajnali versenye a széria történetének legszorosabb befutójában ért véget, miután Kyle Larson és Chris Buescher szó szerint centikre egymástól haladt át a kockás zászló alatt.


A pályán lévő kijelzőkön és még a live timingon is utóbbi pilóta nevét tüntették fel az első helyen. A gárda már a csapatrádión óriási örömködésbe fogott, a pitben lévő riporterek pedig meg is rohamozták a crew chief Scott Gravest.

A Hendrick Motorsports 5-ös csapatának főnöke, Cliff Daniels azonban mindeközben értetlenül tárta szét a kezeit, mondván a valódi diadal az ő pilótáját illeti meg.

Neki is lett igaza.

A NASCAR hivatalosan megerősítette, hogy a győzelem valóban Larsoné, méghozzá 0.001 másodperces előnnyel Buescherrel szemben.

„A hátsó egyenesben ünnepeltünk, az eredményjelző oszlopra felnézve pedig az én nevem szerepelt az első helyen” – nyilatkozta az érthetően elkeseredett RFKR-pilóta.

„Minden információ, ami rendelkezésünkre állt azt mutatta, hogy mi nyertünk. Most már tudjuk, hogy nem így volt. Az egyetlen dolog viszont, ami jelenleg ezt bizonyítja egy szemcsés fotó. Úgy hangozhat, mintha csak panaszkodnék és talán így is van, mert én nem értem, hogy az időmérő rendszer miként olvassa ezt a felvételt.

Szar érzés, ha egyik pillanatban még ünnepelsz, aztán odajönnek hozzád és közlik veled, hogy bocs, nem te nyertél. Ez az egész nagyon sok szempontból nézve szívás. A második hely jobban fáj, mint a harmadik. Idén már többször is közel jártunk a győzelemhez, de valami mindig közbejött. A tempónk megvan, jó munkát végeztünk ma, de a trófea nem a miénk.”

A NASCAR által megosztott, a végeredményt hitelesítő fotó

A bejelentés után az RFKR rögtön szóvá tette, hogy nem ért egyet a döntéssel. A közösségi médiában felhívták a figyelmet arra, hogy a felfestett vonal nem egyenletes, Graves pedig a versenyirányítás kamionja felé vette az irányt válaszokat keresve.

A NASCAR azonban leszögezte, hogy a végeredmény eldöntésénél a pályán elhelyezett elektromos szenzorokat, valamint a külön erre a célra használt, szupergyors, másodpercenként akár 8000 fotó rögzítésére alkalmas kamerák felvételeit veszik figyelembe.

A szervezet végül közzé is tette az egyik hivatalos fotót, amin vonalakkal jelölték be Larson győzelmét.

„Megmutatták nekünk a képet és az történt, ami” – mondta később Graves.

„Ettől még nem lesz könnyebb lenyelni a dolgot, de elfogadjuk a döntést.”

A 2023-ban a Cupban, az Xfinityben és a Trucksban egyaránt bajnoki címet szerzett Ford idén továbbra is nyeretlennek számít mindhárom nemzeti kategóriában.


KAPCSOLÓDÓ: Minden idők legszorosabb befutójával ért véget a NASCAR kansasi versenye!!!!