Minden idők legszorosabb befutójával ért véget a NASCAR kansasi versenye!!!!

Minden idők legszorosabb befutójával ért véget a NASCAR kansasi versenye!!!!
credit: Sean Gardner/Getty Images

Nem is indíthatta volna látványosabban Kyle Larson az őrült májusát, mint egy szó szerint történelmi győzelemmel.

A kaliforniai sztár ebben a hónapban – mindössze hatodik versenyzőként a világon – megkísérli a nagy duplázást, vagyis teljesíteni az egyazon napon, alig néhány órás különbséggel rendezendő Indy 500-at és Coca-Cola 600-at.


Az alaphangulatot pedig a Kansas Speedwayen már meg is adta.

A NASCAR Cup Series magyar idő szerint hétfő hajnalban rendezett futamán a Hendrick Motorsports versenyzője a széria valaha volt legszorosabb befutójában győzte le Chris Bueschert.

A pályán széltében elhelyezett elektromos szenzorok, valamint a másodpercenként akár 8000 fotó készítésére is alkalmas kamerák adatai alapján Larson a leintés pillanatában 0.001 mp-et vert RFK Racing-es kollégájára. Ezzel átadták a múltnak a 21 éven át rekordnak számított, 2003-as darlingtoni célfotót, amelyen Ricky Craven 0.002 másodperces előnnyel nyert Kurt Buschsal szemben.
A Chervolet égisze alatt versenyző Larson szó szerint nüansznyin múlt sikere azonban újra megforgatta a tőrt a Ford szívében.

A kékoválos márka – amely 2023-ban mindhárom nemzeti kategóriában bajnok lett – továbbra is nyeretlennek számít idén, noha már háromszor is centikre kerültek a vágyott elsőségtől.


A Cup februári, atlantai fordulóján a Team Penske #12 Fordját vezető Ryan Blaney 0.003 mp-cel kapott ki a Trackhouse 99-es Chevrolet-jában ülő Daniel Suareztől, az Xfinity Series áprilisi, texasi Andy’s Frozen Custard 300-án pedig az RSS Racing 39-es számmal jelölt Fordjának volánja mögött Ryan Sieg 0.002 mp-cel maradt le a JR Motorsports 1-es Chevyjét terelgető Sam Mayertől.

Most pedig Larson vitte be nekik az újabb – és talán minden eddiginél fájdalmasabb – mélyütést.

Ez a siker csapattörténeti jelentőségű is volt az HMS számára, hiszen az alapító-tulajdonos Rick Hendrick fia, a húsz évvel ezelőtt repülőgép-balesetben elhunyt Ricky Hendrick 2001-ben szintén a Kansas Speedwayen szerezte meg pályafutása első és egyetlen győzelmét a Truck Series mezőnyében.

Emléke előtt tisztelegve a néhai versenyző és üzletember akkori autójának festését viselik a HendrickCars.com által szponzorált gépek – köztük Larsoné is – a NASCAR-tól kezdve az NHRA-ig.

A 2021-es Cup-bajnok overtime-ban, egy test-test elleni csata után írta be magát újra a motorsport históriás könyvébe, ezzel párhuzamosan megszerezve idei második, teljes királykategóriás karrierjét tekintve pedig a huszonötödik győzelmét.

„A verseny elejétől a végéig elképesztő volt!” – lelkendezett Larson, aki már rögtön a rajt után lenyűgözően izgalmas harcot vívott Ross Chastainnel a vezető pozícióért.

„Az első szakasz fantasztikusan alakult, a másodikat szintén nagyon élveztem, a harmadik pedig oltári vad volt a balesetek, sárga zászlók és üzemanyag, valamint gumistratégia miatt. A srácok ma alaposan megdolgoztak a pénzükért! Büszke vagyok arra, hogy én is a show része lehettem.”Buescher mögött harmadikként egy újabb hendrickes, Chase Elliott zárt, de top 5-tel távozott még Kansasből a Joe Gibbs Racinget szolgáló Martin Truex Jr. és Denny Hamlin is.

A verseny során összesen hét alkalommal volt szükség a pace carra, ebből ötször balesetek miatt.


A legrázósabb incidensre a második szakaszban került sor, miután a lassító Jimmie Johnsont hátulról eltalálta Corey LaJoie. A láncreakció magával rántotta Daniel Hemricet és Austin Hillt is. Szerencsére egyik pilótának sem esett baja.

Az első szakaszt Hamlin, a másodikat pedig Buescher nyerte.

A Cup mezőnye legközelebb május 12-én, Darlingtonon csap össze.

Larson hihetetlenül őrült májusi menetrendjéről pedig – ami még sprint cart is tartalmaz – ide kattintva olvashatsz.