Bell a kansasi pole-ban, Johnson 4 év után először kvalifikálta magát a top 20-ba

Bell a kansasi pole-ban, Johnson 4 év után először kvalifikálta magát a top 20-ba
credit: Sean Gardner/Getty Images

Christopher Bell kezdheti meg az élről a NASCAR Cup Series vasárnapi versenyét a Kansas Speedwayen.

A Joe Gibbs Racing pilótája 29.491 másodperces körének köszönhetően szerezte meg idei első – teljes királykategóriás karrierjét tekintve pedig tizenegyedik – pole-ját.


Mellőle a Trackhouse Racingnek vezető Ross Chastain várhatja a rajtot jelző zöld zászlót, míg a harmadik pozíciót Noah Gragson kaparintotta meg.

A Stewart-Haas Racingnek vezető, 25 éves vegasi ezzel eddigi legjobb időmérőjét produkálta a bajnokságban. Korábbi egyéni csúcsának az ötödik starthely számított múlt hétről, Doverről.

Sikere révén ráadásul az SHR a legmagasabb kvalifikációs eredményét ünnepelhette intermediate pályán Aric Almirola 2021-es, nashville-i rajtelsősége óta.

Gragson a Hendrick Motorsports sztárjával, Kyle Lasonnal osztozik a második soron.

Az edzést még másodikként zárt William Byron azonban csak a harminchatodikként vághat neki a távnak, miután a javasoltnál közelebbi ismeretséget kötött a fallal. Szerencsére az HMS 24-es Chevyjén csak kozmetikai károk keletkeztek.

Szintén megúszta komolyabb probléma nélkül a gyors körén kollégájához hasonlóan hibázó Chase Briscoe is. Az SHR-es a kvalifikáció második, top 10-es szakaszában súrolta le a SAFER-t, így be kellett érnie a tizedik hellyel.

A Legacy Motor Club társtulajdonosa és versenyzője, Jimmie Johnson a tizenkilencedik pozíciót csípte el a 84-es Toyotával. Ezzel a hétszeres bajnok először indulhat a top 20-ból a 2020-as, charlotte-i Coca-Cola 600 óta.

Végül egy érdekesség: a kansasi AdventHealth 400 zsinórban a harmincnegyedik olyan fordulója lett a Cupnak, amelynek rajtfelállása valós kvalifikáción dőlt el.

Ilyen hosszú sorozatra utoljára 2000-ben volt példa.

Ennek oka az időjárás miatt gyakran eltörölt időmérőkben, majd a COVID időszakában minimálisra csökkentett pályaaktivitásban keresendő.

A viadal vasárnap, magyar idő szerint 21:13-kor kezdődik.