Newgarden már a botrány előtt is a paddock leggyűlöltebb embere volt

Newgarden már a csalási botrány előtt is a paddock leggyűlöltebb embere volt
credit: Joe Skibinski/Penske Entertainment

Az NTT IndyCar Series alabamai futamát megelőzően a Penske Entertainment fotósa, Joe Skibinski lőtt egy képet a bemutatásra váró versenyzőkről.

A felvételen Santino Ferrucci, Will Power, Pato O’Ward, Felix Rosenqvist és Marcus Armstrong volt látható, amint csoportba verődve kedélyesen beszélgetnek, míg Josef Newgarden tőlük tisztes távolságban, egyedül ácsorgott a telefonjába mélyedve.


Ez a jelenet tökéletesen szemléltette a paddockban uralkodó helyzetet, igazolva a híres szólást: Egyetlen kép többet mond ezer szónál.

A mezőny jelenlegi leggyűlöltebb versenyzője ugyanis maga Newgarden és a vele szembeni ellenszenv már jóval a p2p-gate előtt kialakult.

A csalás csak olaj volt a tűzre.

A Team Penske kétszeres bajnoka, egyben a tavalyi Indianapolis 500 győztese kapcsán már évekkel ezelőtt terjedtek olyan pletykák, hogy nem örvend túl nagy népszerűségnek a kollégái körében.

Sokan – különösen azon rajongók, akik csak kívülről szemlélik a széria eseményeit és nem gyakori vendégei a pályáknak – egyenesen hazugnak bélyegezték ezeket a hangokat. Ez nem is meglepő, hiszen a szurkolók többségében még mindig az a vicces, barátságos és nyüzsgő Newgarden él, aki 2012-ben, a Sarah Fisher Racinggel debütált az IndyCarban.

Azóta viszont sok víz lefolyt a Cumberland folyón.

„Josef messze a legkevésbé kedvelt versenyző a szériában az emberekkel való viselkedése miatt” – írta szokásos kérdezz-felelek rovatában a RACER veterán szakújságírója, Marshall Pruett.

„A mostani helyzetet ez még inkább megnehezíti számára, hiszen a paddockban, sőt, még a Penske-pilóták között is csak kevés szövetségese maradt, akikre támaszkodhat. Ez egy olyan szituáció, amit ő maga teremtett meg. Ha egy Pato O’Wardról, vagy Felix Rosenqvistről lenne szó, akkor a többiek reakciója is más lenne.”

A Team Penske a GP of Long Beach bemelegítő edzésén, egy technikai malőr következtében bukott le az évtized csalásával.

A csapat a push-to-passt manipulálta, aminek révén a versenyirányítást megkerülve már a rajtnál és a restartoknál is használni tudták az előzéseket segíteni hivatott rendszert.

Erre reagálva az IndyCar átnézte a korábbi adatokat, amelyekből ellentmondást nem tűrően kiderült, hogy a patinás gárda p2p-szoftverében már a St. Petersburg-i futamon is megtalálható volt az illegális kód.

A trükközés következtében a győztes Newgardent és a harmadikként leintett Scott McLaughlint utólag kizárták. A negyedik helyet megszerzett Power megúszta 10 pont levonással, miután a vizsgálat során nem találták jelét annak, hogy ő akár egy másodpercig is szabálytalanul használta volna az extra lóerőket biztosító gombot.

A szándékosság tényét a Team Penske elnöke, Tim Cindric tagadta és mindvégig ragaszkodott ahhoz, hogy csak egyszerű hibáról volt szó. Ezzel szemben Newgarden a múlt pénteki sajtótájékoztatóján azt állította, hogy félreértelmezték a szabályokat és azt hitték, idén már minden futamon használhatják a zöld zászló pillanatától kezdve a p2p-t.

Ezen magyarázatán a pilóták csak nevetni tudtak, Colton Herta pedig egyenesen orbitális baromságnak nevezte.

„Az ellenfelekkel, csapattársakkal való viszálya már jóval azelőtt létezett, hogy egyáltalán megérkeztünk volna St. Pete-re. Ennek semmi köze nincs a pályán zajló dolgokhoz, csakis a többiekhez való hozzáállásához.”


Az elmúlt két évben Newgarden rendkívül szoros barátságot kötött McLaughlinnal, lényegében egy lépést sem tettek egymás nélkül és még egy közös YouTube show-t is csináltak Bus Bros címmel. Kettejük kapcsolata azonban már szintén a múlté, ahogyan a rendkívül népszerű műsor is.

Newgarden már két évvel ezelőtt kimutatta a foga fehérjét, amikor a közösségi médiában személyeskedő hangnemben állt bele az őt kritizáló kommentelőkbe. Később – minden valószínűség szerint a Penske nyomására – viszont bocsánatot kért.

Nem ez volt az egyetlen eset, hogy nyilvánosan gúnyolódott.

Azután, hogy a 2022-es, iowai balesetét követően elájult és beverte a fejét, csapata esetleges helyettesének nevezte ki Santino Ferruccit.

Newgarden azonban átment az IndyCar agyrázkódás-tesztjén, így megkapta az engedélyt arra, hogy induljon a soron következő, indianapolisi futamon.

Ferrucci a bejelentés után X-en (akkor még Twitteren) örömét fejezte ki azt illetően, hogy kollégája jól van.

Elkövette viszont azt a hibát, hogy a nevét rosszul, ‘Josef’ helyett ‘Joseph’-nek írta.

„Az Josef. Mi a Penske-nél törődünk a részletekkel” – válaszolta Ferruccinak Newgarden, nem is annyira burkoltan utalva arra, hogy a connecticuti nem való a patinás gárdához.

Ez a poszt a mostani csalás fényében már a nashville-i versenyzőre (és persze csapatára) nézve vált gonoszkodó mémek alapanyagává. Mondhatni visszanyalt a fagyi.A Bus Bros megszűnését azzal magyarázta, hogy 100%-ban csak a versenyzésre akar fókuszálni. Szintén ezzel indokolta azt is, hogy a holtidény során az égvilágon mindenkit kikövetett az összes social platformon.

„Még soha nem láttam egyetlen IndyCar-versenyzőt sem úgy megváltozni a karrierje kezdete óta, mint Newgardent” – folytatta Pruett.


„1996-ban találkoztam először Helio Castronevesszel, amikor még az Indy Lights újonca volt. Megannyi évvel később még mindig ugyanaz a srác maradt. Ez igaz Tony Kanaanra is. Mindent megnyertek, hősök lettek, sztárok és vagyonosok, mégsem változtak semmit harminc év alatt. Juan Pablo Montoya mindig is egy totális seggfej volt. Ő ezt tudta és fel is vállalta, én pedig imádom érte.

Nehéz megmondani, hogy mi változott meg Newgardenben. Az egyik legnépszerűbb volt a pilóták között, mára viszont a többség szemében kitaszítottá vált.

Ezt igyekeztek elhallgatni, mert Newgarden fontos az IndyCar számára és komoly rajongótáborral bír. Ezzel a botránnyal viszont, pláne, hogy néhány versenyző nyilvánosan beszólt neki, már lehetetlenné vált a szurkolóit megóvni a színfalak mögötti valóságtól.

Számos történetet meséltek már nekem a vad viselkedéséről olyanok, akik ezt közvetlenül megtapasztalták, beleértve egy újat is múlt hétvégén aminek hallatán kikerekedett a szemem.”

Pruett azonban nem bocsátkozott részletekbe, mivel ezeket az információkat privátban közölték vele, nem pedig nyilvánosan dokumentálva.