Kirúgta sérült versenyzőjét a McLaren

Kirúgta sérült versenyzőjét a McLaren
credit: Penske Entertainment/Joe Skibinski

Az IndyCar múlt vasárnapi, alabamai versenye után közölte a McLaren David Malukasszal, hogy az év hátralévő részében már nem kell magára öltenie a csapat papaya-színű egyenruháját.

A litván-amerikai versenyző félreállítását a wokingiak a kihagyott futamaival, tesztjeivel, valamint a visszatérésének továbbra is bizonytalan időpontjával indokolták.


A szerződésben ráadásul szerepelt egy olyan záradék, ami szerint négy forduló kihagyása már túl soknak bizonyul a gárda számára.

Malukas karrierje a McLaren kötelékében így már azelőtt véget ért, hogy egyáltalán elkezdődhetett volna.

Tavaly ősszel még úgy tűnt, a 22 éves versenyző élete lehetőségét kapta meg, amikor aláírhatta több évre szóló (2024 + csapatopciók) kontraktusát a Zak Brown vezette alakulattal.

Végül azonban a fiatal tehetség egyetlen kört sem tehetett meg idén a munkaeszközének szánt 6-os számú Dallara-Chevy volánja mögött.

Az ok egy február közepén történt mountain bike balesetben keresendő, aminek során sikerült olyan szerencsétlenül esnie, hogy a bal csuklójában többszörösen is elszakadtak az ínszalagok.

Az orvosok akkoriban hat hétben határozták meg a gyógyulási időszakot, ami az IndyCar menetrendjének köszönhetően csak két verseny kihagyását jelentette volna, ebből az egyik ráadásul a Thermal Clubban lebonyolított, bajnokságon kívüli fordulót takarta.

A sérülése azonban sokkal súlyosabbnak bizonyult a vártnál.

A csuklójába műtétileg beültetett szegecseket az eredetileg tervezettnél másfél hónappal később, csak áprilisi végén távolították el. Ez jelentősen kitolta a felépülését, noha ennek felgyorsítása érdekében Malukas még arra is hajlandó volt, hogy Panamába utazzon őssejtkezelésre.

A bejelentést megelőzően néhány órával a Lil’ Dave becenéven is ismert versenyző teljesen feketére változtatta profiljait a közösségi médiában.

„Kihívásokkal teli három hónap van mögöttem” – olvasható a Malukas által később kiadott közleményben.

„Kiváltságosnak éreztem magam, hogy lehetőségem nyílt arra, hogy az Arrow McLaren versenyzője legyek. Sajnálom, hogy ez végül nem valósult meg. Szerettem volna a jövőben is képviselni a csapatot és partnereiket. Jók voltak hozzám és értékelem mindazt, amit értem tettek.

Mindent megtettem a rehabilitációs folyamat gyorsítása érdekében, beleértve kezeléseket, fizioterápiát és erőnléti edzéseket, de a felépülésem a vártnál tovább tart. Minden sérülés más és minden ember teste eltérő ütemben gyógyul. Teljes erővel arra fogok összpontosítani, hogy újra 100%-os legyek és bebizonyítsam, képes vagyok a győzelmekért harcolni.”

A 6-os autó pilótabeosztását a későbbiekben ismertetik, de nagy valószínűséggel továbbra is Théo Pourchaire és Callum Ilott fog osztozni rajta.

Utóbbi brit St. Petersburgben és a Thermal Clubban, míg a francia újonc Long Beachen, valamint Alabamában kapott eddig lehetőséget.