A csalási botrány árnyékában kettős győzelmet aratott a Penske Alabamában, ahol egy pályára zuhanó bábu akarta ellopni a show-t

A csalási botrány árnyékában kettős győzelmet aratott a Penske Alabamában, ahol egy pályára zuhanó bábu akarta ellopni a show-t
credit: Penske Entertainment/Joe Skibinski

Világraszóló csalási botránya után néhány nappal máris kettős győzelmet ünnepelhetett a Team Penske.

Az Alabama Grand Prix diadalát a tavalyi évhez hasonlóan ismét Scott McLaughlin szállította le, méghozzá igencsak dominánsan.


Az új-zélandi versenyző szombaton megszerezte a csapat kereken 300. a pole-ját, majd a futam 90 köréből 58-at töltött az élen, a befutó pillanatában pedig 1.3194 másodpercet vert csapattársára, Will Powerre.

Ezzel idén először, teljes eddigi IndyCar-karrierjét tekintve pedig ötödik alkalommal ünnepelhetett a victory lane-en.

„Csak menni kell előre” – nyilatkozta a leintés után McLaughlin.

„Tudjuk, hogy mi a dolgunk és mit kell tennünk. Elképesztően boldog vagyok arra, hogy sikerült is megcsinálni. Néhány sárga zászló nem jött jókor számunkra, de megmutattuk, hogy milyen jó a tempónk.”

A TP harmadik pilótája, vagyis Newgarden csak a tizenhatodikként zárt.

A harmadik pozícióban a Chip Ganassi Racing újonca ért célba, ezzel pályafutása első dobogós eredményét szerezve a szériában.

Top 5-tel búcsúzott a Barber Motorsports Parktól a Meyer Shank Racinget szolgáló Felix Rosenqvist és a kétszeres bajnok, egyben címvédő Alex Palou is a CGR 10-es Dallara-Hondájával.

A nap legijesztőbb incidense Sting Ray Robb nevéhez fűződött, miután az 55. körben nagy erővel az 1-es kanyar falának csapódott.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az AJ Foyt Racing ifjoncának haja szála sem görbült.

Nem ez lesz a kedvenc futama a McLarennek sem.

Alexander Rossi már a 60. körben búcsúzott egy rosszul rögzített és annak rendje szerint le is elő kerék miatt.

A legutolsó körben pedig Pato O’Ward ütközött össze Théo Pourchaire-rel. Az esetet a versenyirányítás elkerülhető ütközésnek ítélte meg és büntetésből a mexikóit egy hellyel hátrasorolták. Ennek köszönhetően a francia újonc a huszonkettedik, míg O’Ward a huszonharmadik lett.

A verseny tartogatott egy igazán meghökkentő jelenetet is, ami konkrétan megrémíthette az eseményeket csak fél szemmel követő nézőket.

Egyik pillanatban ugyanis egy alak zuhant be a pályára. Hála Istennek kiderült, hogy nem hús-vér emberről volt szó, hanem a BMP-n kihelyezett „műalkotások” egyikéről, egészen pontosan a vonalvezetés felett átívelő hídra felfüggesztett Georgina nevű báburól.

Szegény Georginának ráadásul nem volt elég a becsapódás, a mezőnyben debütáló Luca Ghiotto még meg is csonkította.

Az összetettet tekintve Colton Herta átvette a vezetést, míg másodikként egy pont hátrányban Powert jegyzik.

Az IndyCar következő futamát május 11-én, az Indianapolis Motor Speedway roadján rendezik.