Ezt nem láttuk jönni: Luca Ghiotto már ezen a hétvégén debütál az IndyCarban

Ezt nem láttuk jönni: Luca Ghiotto már ezen a hétvégén debütál az IndyCarban
credit: Penske Entertainment/Chris Jones

A Dale Coyne Racing hivatalosan bejelentette, hogy a most vasárnapi, alabamai futamon Luca Ghiotto fogja vezetni az 51-es számmal jelölt Dallara-Hondát.

Az olasz versenyző ezen kívül az Indianapolis Motor Speedway roadjára kiírt, május 11-ei Sonsio Grand Prix-n is lehetőséget kap.


„Nagyon izgatott vagyok, hogy megejthetem IndyCar-debütálásom ezen a hétvégén a Barber Motorsports Parkban” – mondta Ghiotto.

„Karrierem túlnyomó részében Európában versenyeztem, de mindig is ki szerettem próbálni magam az IndyCarban. Most először fogom vezetni ezt az autót és szintén első alkalommal látogatok el erre a pályára, úgyhogy nagy kihívás és meredek tanulási görbe vár rám, de már nagyon várom.”

A 29 esztendős pilóta 2017-től 2020-ig négy komplett szezont teljesített az F2 mezőnyében, ezidő alatt hat győzelmet aratva. Legjobb összetettbeli eredményét 2019-ben hozta a harmadik hellyel.

Hét évvel ezelőtt a Williams F1-es tesztere volt, a Formula E tavalyi idényében pedig a Nissan szimulátor-pilótájaként jegyezték.

Jelenleg a European Le Mans Series LMP2 kategóriájában versenyez az Inter Europol színeiben.

Ezt megelőzően utoljára 2022-ben hajtott pályára, a monzai forduló erejéig visszatérve az F2-be.

„Tudjuk, hogy nem lesz könnyű Luca számára az első futam, hiszen mindennemű teszt nélkül kell rögtön bepattannia az autóba” – szögezte le Dale Coyne.

„Ezzel párhuzamosan viszont hatalmas tapasztalattal bír különféle versenygépekkel és az évek során már bizonyított. Alig várjuk, hogy lássuk mire képes az elkövetkezendő két versenyen.”

Ghiotto az 51-es autó harmadik gazdája lesz idén.

A szezonnyitó – végül orbitális botránnyal beárnyékolt – St. Petersburg-i utcákon és a bajnokságon kívüli Thermal Clubban Colin Braun kapott benne lehetőséget, Long Beachen már Nolan Siegel vette át a kormánykereket, míg az Indianapolis 500-on Katherine Legge fogja vezetni.