NASCAR: SVG nem tudja mi az a „láb”, azt viszont reméli, hogy az ellenfelei már bíznak benne

NASCAR: SVG nem tudja mi az a “láb”, azt viszont reméli, hogy az ellenfelei már bíznak benne
credit: James Gilbert/Getty Images

Múlt vasárnap, a Talladega Superspeedwayen esett át oválpályás Cup-tűzkeresztségén Shane van Gisbergen.

A Kaulig Racing újonca egy nappal korábban, a főállásának számító Xfinity Series mezőnyében már megismerkedett a NASCAR legkegyetlenebb vonalvezetésével. Ráadásul nem is sikertelenül, hiszen a futam során beverekedte magát az élmezőnybe, az első szakaszat pedig a hetedikként zárta.


Az overtime-nak egyenesen a negyedik pozícióból vághatott neki, a zöld jelzés pillanatában viszont azonnal lassulni kezdett a porzó üzemanyagtankjának köszönhetően.

A versenyt emiatt csak a 21. pozícióban fejezte be, az itt szerzett tapasztalatainak hála mégis optimistán várta a másnapi, főkategóriás megmérettetését.

SVG a 17. helyre kvalifikált, körülbelül 15 körrel a rajt után azonban visszaesett a mezőny legvégére.

A hátralévő időben gyorsan felvette a ritmust, a verseny második szakaszában pedig sikerült a top 10-be is felküzdenie magát és három kör erejéig még a vezető pozíciót is birtokolta.

A hajrában azonban nem bizonyult jó választásnak számára a felső ív, így végül meg kellett elégednie a 28. pozícióval.

„Az elején senki sem mert beállni mögém, hogy toljon előre” – nyilatkozta a futam után a 34 éves új-zélandi.

„Valószínűleg nem bíztak meg bennem a tapasztalatlanságom miatt. Így is próbáltam tartani a tempót, de jobbról-balról mindenki elment mellettem és teljesen magamra maradtam. Látták, hogy ott van [az újoncokat megjelölő] sárga csík az autóm hátulján és jobbnak tartották, ha inkább elkerülnek. Ez van, időbe telik, mire a többiek kezdenek bízni benned.

Eléggé stabilnak éreztem magam, jól kezeltem az íveket és próbáltam a lehető legsimábban, legmegbízhatóbban menni. Ez azonban egy teljesen más versenyzési forma mindahhoz képest, amiben eddig részem volt.

Összességében egy elképesztően jó napként értékelem. Az autóm gyors volt, harcolhattam az élmezőnyben és jól szórakoztam. Sokkal komfortosabban éreztem magam, mint például Daytonán. Nagyon örültem annak, hogy már nem csak köröztem a pályán, hanem képes voltam manővereket is végrehajtani.”

A háromszoros Supercars-bajnok továbbra is csak ismerkedik az amerikai kultúrával és en bloc életmóddal, ami Talladegán egy vicces rádióbeszélgetésben újfent megnyilvánult.

A verseny egy pontján spottere, Joe White arról tájékoztatta, hogy a 12-es (Ryan Blaney) két lábnyira van tőle.

Erre reagálva SVG rögtön azt kérte, hogy inkább autóhosszban közöljék vele a távolságot, mert:

„Fogalmam sincs mi az a láb.”

A NASCAR hivatalos X-profilja pedig együttérzett vele:

„Ne aggódj, az angolszász mértékegység-rendszer néha bennünket is összezavar.”

White később elárulta, hogy innentől fogva már az SVG által jól ismert metrikus rendszer szerint, méterben kommunikáltak.