NASCAR: Drámai fináléban tört meg a Michael Jordan-átok Talladegán

NASCAR: Drámai fináléban tört meg a Michael Jordan-átok Talladegán
credit: Sean Gardner/Getty Images

Az elmúlt három és fél év során Michael Jordan már számos NASCAR Cup-futamot tisztelt meg a személyes jelenlétével.

Denny Hamlinnel közösen tulajdonolt csapata, a 23X Racing szurkolói azonban már kezdtek egyfajta rossz ómenként tekinteni rá. Valahányszor ugyanis a kosaraslegenda megjelent a paddockban, a gárda autói nem csak győzelem nélkül távoztak, de az esetek többségében negatív események sorozata sújtott le rájuk.


Múlt vasárnap, Talladegán viszont végre megtört az átok.

A verseny végén, egy hamisítatlanul kaotikus superspeedway-befutóban a 45-ös számmal jelölt – ráadásul pont a Jordan Brand főszponzorációját élvező – Toyota ünnepelhetett Tyler Reddick jóvoltából.

Ezzel a 28 éves kaliforniai leszállította a 23XI fennállásának ötödik diadalát, saját Cup-karrierjét tekintve pedig hatodik alkalommal emelhette magasba a legjobbnak járó trófeát. Jelen siker révén megváltotta jegyét az idény utolsó tíz futamát magában foglaló rájátszásba is.

A párhuzamot Jordan nem is tudta szó nélkül hagyni.

„Mint tudjátok, most zajlik az NBA playoffja” – nyilatkozta az érthetően nagyon boldog élő legenda a FOX-nak.

„Számomra ez a futam olyan volt, mint egy rájátszás-meccs. Kőkeményen dolgoztunk azért, hogy felhozzuk magunkat erre a szintre és a topcsapatokkal harcolhassunk. Ez a győzelem rengeteget jelent nekem. Már nyakig benne vagyok ebben a sportban, egyszerűen imádom! Helyettesíti azt a versenyszellemet, amit A kosárlabdában megszoktam. Egyedül az a rossz, hogy itt nem én irányítok. Játék közben minden rajtam múlt, most viszont már a crew chiefeken és a többieken keresztül élem meg a dolgokat.

Denny mindig azt mondogatja, hogy balszerencsét hozok a csapatra, valahányszor kijövök a pályára. Most viszont bebizonyítottam, hogy téved. Tyler remek munkát végzett. Bubba [Wallace] sajnos nem tudta befejezni, de összességében az egész 23XI fantasztikusan dolgozott. Boldog vagyok, hogy itt lehettem és ezt a sikert a saját szemeimmel láthattam.”A GEICO 500 névre hallgatott futam hajrájában úgy tűnt, hogy az idén még a NASCAR mindhárom nemzeti kategóriáját tekintve nyeretlen Ford végre visszatérhet a victory lane-re.

Az utolsó körben Michael McDowell haladt az élen, pozíciója védelme érdekében pedig többször is blokkolta márkatársát, Brad Keselowskit. Utóbbi RFK Racing-es a csata hevében felfelé mozdult, majd villámgyorsan az alsó ív felé vette az irányt. Ezen manőver hatására végül Front Row Motorsports-os kollégája elvesztette uralmát a 34-es Ford felett, beindítva egy hajmeresztő tömegbalesetbe torkolló láncreakciót.


Ennek leglátványosabb eleme Corey LaJoie nevéhez fűződött, miután Josh Berryvel csattanva végül oldalára fordulva, a falon csúszva haladt át a célvonalon.

Szerencsére a big one egyik szenvedő alanya sem sérült meg.

A történteket McDowell teljesen magára vállalta:

„Az igazság az, hogy rossz manővert hajtottam végre és emiatt rommá törtem a fél mezőnyt. Az egész az én felelősségem, ennél jobb munkát kell végeznem.”


KAPCSOLÓDÓ:

>>>>>Elképesztő videók Corey LaJoie brutális talladegai falfutásáról
Nem ez volt viszont a főként üzemanyag-spórolásból állt verseny egyetlen komoly incidense.

33 körrel a vége előtt Erik Jones autóját hátulról érintette a 23XI másik fele, Bubba Wallace. Ez bőven elegendő lett ahhoz, hogy a Legacy Motor Clubot szolgáló pilóta óriási erővel, frontálisan a falnak vágódjon.

A becsapódás után azonnal hátproblémákról számolt be a csapatrádión, az orvosi központból viszont egy gyors vizsgálat után útjára is engedték.

Jones a későbbi interjúi során is hátfájdalmakra panaszkodott, de mindenki megnyugtatására hozzátette, hogy összességében jól érzi magát.

A verseny után azonban visszatért egy újabb ellenőrzésre, ami után rögtön a közeli kórházba szállították.

Ugyanez a baleset tett pontot Denny Hamlin napjának végére is, őt azonban kárpótolta beosztottja, vagyis Reddick győzelme.

A harmadik helyen Noah Gragson zárt, ezzel eddigi Cup-pályafutása legjobb eredményét produkálva.

Top 5-tel hagyta még el Talladegát Ricky Stenhouse Jr. és Alex Bowman is.


Az első szakaszt Austin Cindric, a másodikat pedig Joey Logano nyerte.

A 3 óra 13 perces futam során összesen 72 alkalommal változott az élen álló személye 23 pilóta között.


UPDATE: Kiengedték a kórházból a Talladegán nagyot bukó Erik Jonest