Aggasztó hírek érkeztek a McLaren sérült versenyzőjéről

Aggasztó hírek láttak napvilágot a McLaren sérült versenyzőjéről
Malukas és az őt helyettesítő Ilott az Indy 500 kollektív tesztjén (credit: Penske Entertainment/Joe Skibinski)

Néhány hónappal ezelőtt még úgy tűnt, hogy a 2024-es szezon jelentheti a nagy áttörést David Malukas karrierjében.

A litván-amerikai versenyző élete lehetőségét kapta meg, amikor aláírhatta több évre szóló IndyCar-szerződését a McLarennel.


Az idényből azonban már bő két hónap eltelt, a fiatal tehetség pedig még mindig nem tett meg egyetlen kört sem idén a munkaeszközének szánt 6-os számú Dallara-Chevy volánja mögött.

Az ok egy február közepén történt mountain bike balesetben keresendő, aminek során sikerült olyan szerencsétlenül esnie, hogy a bal csuklójában többszörösen is elszakadtak az ínszalagok.

Az orvosok akkoriban hat hétben határozták meg a felépülési időszakot, ami az IndyCar menetrendjének köszönhetően csak két verseny kihagyását jelentette volna, ebből az egyik ráadásul a Thermal Clubban lebonyolított, bajnokságon kívüli fordulót takarta.

Mostanra viszont világossá vált, hogy Malukas sérülése sokkal súlyosabb a vártnál.

Az április 10-ei Indy 500 teszten az első két futamhoz hasonlóan újra Callum Ilottnak kellett beugrania helyette, a Grand Prix of Long Beachen pedig már a tavalyi F2-bajnok Théo Pourchaire ejthette meg debütálását a 6-ossal.

A McLaren sportigazgatója, Tony Kanaan leszögezte, hogy Malukas szerződésben áll velük és mindent megtesznek a gyógyulása érdekében, amibe a mentális egészségének támogatása is beletartozik.

A 22 esztendős pilóta korábban úgy nyilatkozott, hogy a csuklójába műtétileg beültetett szegecseket várhatóan március közepén távolítják el. Zak Brown azonban a minap megerősítette, hogy erre a beavatkozásra leghamarabb csak a jövő hét folyamán – tehát az eredeti időponthoz viszonyítva egy teljes hónappal később – kerülhet sor.

A hír nem érkezett váratlanul, lévén Malukas a Long Beach-i paddockban még mindig begipszelt kézzel jelent meg.

Az elkövetkezendő időszakra vonatkozóan a McLaren csapatfőnöke, Gavin Ward nem akart konkrét választ adni. Annyit viszont elárult, hogy a csapat elérkezhet arra a pontra, amikor nagyban kell gondolkodniuk és ez már lehet nem foglalja magában Malukast.

„Minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy gondoskodjunk róla a rehabilitáció és fizioterápia terén” – mondta Ward.

„Mindent összevetve viszont foglalkoznunk kell a csapat teljesítményével is.”

Adta magát a kérdés, hogy terítéken van-e a Malukastól való megválás.

Erre Ward így válaszolt:

„Nem tudjuk. Az igazság az, hogy sok az ismeretlen. David sérülése jelentős, bizonytalan gyógyulási idővel. Egyelőre nem lehet igent, vagy nemet mondani.”

Mint fentebb említésre került, a versenyző szerződése több szezonra szól.

Az Indy Star értesülései szerint azonban a McLaren-pilóták kontraktusai tartalmaznak egy záradékot, amiben előre meg van határozva, hogy összesen hány versenyhétvégéről/tesztről maradhatnak távol.

Ha a partvonalon töltött napok száma meghaladja ezt a limitet, akkor a csapat akár szerződést is bonthat vele.

Malukas jelenleg már három futamhétvégét és négy tesztet volt kénytelen a pálya mellől követni, ami összesen tizenhárom napot takar.

Állapota miatt pedig lényegében nulla az esély arra, hogy ott legyen a jövő heti, Barber Motorsports Parkban rendezendő fordulón, ami újabb három nappal növeli a hiányzásai számát.