Mario Andretti: Ha az F1 vért akar, én készen állok rá!

Mario Andretti: Ha az F1 vért akar, akkor készen állunk rá!
credit: Penske Entertainment/Dana Garrett

Bár az FIA hivatalosan is alkalmasnak találta az Andretti Globalt a Forma-1-hez való csatlakozásra, a végső szót azonban maga a világbajnoki sorozat mondta ki egy kategorikus nem formájában.

Döntésüket azzal indokolták, hogy csak abban az esetben növelné a széria értékét egy újabb csapat, ha az dobogós helyekért és győzelmekért harcolna. Márpedig az AG esetében ezt nem tartják reális elvárásnak.


Eredeti tervei szerint az Andretti 2025-ben szállt volna be az F1-be. A debütáló évüket arra akarták használni, hogy megvessék lábukat a bajnokságban, a következő, vadiúj szabályrendszerrel elrajtoló szezonnak pedig már tapasztaltabban vághassanak neki a lehető legjobb eredményt megcélozva.

A Forma-1 azonban hallani sem akart erről, amit elképesztően ledegradáló módon próbáltak magyarázni.

Indoklásuk szerint egy új belépő gárdának két év alatt két teljesen különböző autóval kellene előrukkolni. Az, hogy az Andretti ezt mégis meg akarta lépni arra enged következtetni számukra, hogy:


NEM FOGTÁK FEL A RÁJUK VÁRÓ KIHÍVÁS MÉRTÉKÉT.


A Cadillac-kel összebútorozott csapat azonban nem hajlandó beletörődni az elutasításba és továbbra is rendületlenül dolgozik azon, hogy 2026-ban már a rajtrácson legyen.

Folyamatosan bővítik a szakembergárdát, végeztek már szélcsatornás teszteket, egy héttel ezelőtt pedig hivatalosan megnyitották vadonatúj főhadiszállásukat is Silverstone-ban.

Mario Andretti azonban nem titkolja, hogy továbbra is dühíti az F1 januári döntése.

„Megsértettek engem” – nyilatkozta az Associated Pressnek az 1978-as világbajnok.

„Őszintén szólva nem ezt érdemeltük. Hatalmas befektetést tennénk a szériába és az ember azt hinné, hogy örömmel fogadják. Még a bajnokság értéke is nagyobb lenne tizenegy csapattal, mint tízzel. Nem tudom, mondják meg nekünk, hogy mi a probléma valójában.”

Az F1 azt is megkérdőjelezte, hogy a General Motors valóban képes-e saját fejlesztésű motorral ellátni az Andrettit. Ez abból a szempontból külön érdekes, hogy tavaly az AP-nek három különböző, tűzközeli forrás is megerősítette, Stefano Domenicaliék konkrétan megkeresték a GM-et azzal, hogy hajlandóak lennének-e inkább egy másik alakulattal partnerségre lépni az Andretti helyett.

„Ez egy újabb sértő állítás az F1 részéről” – folytatta Mario.

„Mi voltunk azok, akik összehozták ezt a programot, a GM pedig újra és újra megerősítette, hogy vagy az Andrettivel dolgoznak, vagy senkivel. A Forma-1 mégis megpróbálta elmarni őket tőlünk. Valami alattomos dolog zajlik, amit őszintén szólva nem értek.”

Az élő legenda nyomatékosította, hogy hajlandó a végsőkig harcolni:

Ha viszont vért akarnak, akkor legyen, készen állok.”

A jelentkezésük visszautasítása után kiderült, hogy a Forma-1 küldött egy e-mailt az Andrettinek, amiben személyes megbeszélésre invitálták őket. A csapat azonban nem válaszolt, mert a levél a spam mappában landolt.

Hamarosan azonban újra lehetőségük nyílik a tárgyalásra, amitől Mario sokat remél.

„Csak egyetlen mítingünk volt eddig az F1-gyel, ami nem volt elég. Ezért is üdvözlöm a soron következő találkozónkat. Kínálkozott már néhány lehetőség, amit elmulasztottunk, de mindig is előre tekintünk, nem pedig hátra. Továbbra is bizakodó vagyok és nem hagytuk abba a munkát. Jó ütemben haladunk és mint látják, nem csak beszélünk a világba.

Igyekszünk tudatni velük, hogy bármit megteszünk, amit csak kérnek tőlünk. Ha pedig valami az eszükbe jut, csak szóljanak és megoldjuk. A gond viszont az, hogy még mindig csak a kifogásokkal jönnek, mint például ‘ne csatlakozzatok, mert nem akarjuk, hogy kellemetlen helyzetbe kerüljetek’. Ezt mi sem szeretnénk, a tény pedig az, hogy a General Motors már világossá tette, mennyire izgatottak a projekt miatt. Hosszú távú elkötelezettséget vállaltak, úgyhogy fogalmam sincs, mi mást tehetnénk.

A szabályok tizenegy, vagy tizenkét csapat nevezését teszik lehetővé. Mi mindenben benne vagyunk. Nem tudom, hogy mi a pontos ok [az ellenállás mögött]. Profik vagyunk.

Szemtől szemben még soha nem éreztem azt, hogy tiszteletlenek lennének velem, a távolból viszont már igen és nem hiszem, hogy ezt megérdemeljük.”