HIVATALOS: Théo Pourchaire az utcai pályák Indy 500-án debütál az IndyCar mezőnyében

HIVATALOS: Théo Pourchaire az utcai pályák Indy 500-án debütál az IndyCar mezőnyében
credit: Arrow McLaren

Az utóbbi hetek legrosszabbul őrzött titka vált hivatalossá magyar idő szerint csütörtök délután.

A McLaren megerősítette, hogy az IndyCar most hétvégi, Long Beach-i futamán Théo Pourchaire fogja vezetni a 6-os számú Dallara-Chevyt.


A 2023-as F2-bajnok már április eleje óta az USA-ban tartózkodik, megfordult a Chevrolet szimulátorában és a csapat pitjéből követte az Indianapolis 500 (sajnos az eső miatt meglehetősen rövidre szabott) kollektív tesztjét is.

A papayások sportigazgatója, Tony Kanaan ráadásul múlt héten kerek-perec leszögezte, hogy a francia ifjoncra tartalékpilótaként tekintenek arra az esetre, ha a sérült David Malukas a kaliforniai utcákon sem lesz bevethető.

„Fantasztikus lehetőség számomra, hogy egy ilyen gárdának vezethetek egy olyan legendás szériában, mint az IndyCar” – idézi Pourchaire-t a McLaren sajtóközleménye.

„Gyerekkorom óta követem ezt a bajnokságot és elképesztőnek tartom az itteni versenyzést! Sajnálom, hogy ez az esély annak következtében adatott meg, hogy David még mindig lábadozik. Nem lesz könnyű feladat, de készen állok rá.”

Malukas még február közepén, mounatin bike-ozás közben szenvedett komoly ínszalagszakadásokkal járó balesetet. A bal csuklóját másnap meg is operálták, a felépülési időszakot pedig akkor hat hétben határozták meg.

Mostanra azonban világossá vált, hogy ez a becslés enyhén szólva is optimista volt.

„David gyógyulása hosszabb ideig tart, mint amire eredetileg számítottunk” – mondta a McLaren csapatfőnöke, Gavin Ward.

„Az edzőnkkel szorosan együttműködve végzi azokat a rehabilitációs, erőnléti gyakorlatokat, amelyek kivitelezhetőek számára ezen a ponton.

Izgatottan várjunk, hogy Théo mire lesz képes Long Beachen, egyúttal pedig hálásak vagyunk a Saubernek, hogy ezt lehetővé tették. Komoly önéletrajzzal bír, különös tekintettel a fiatal korára nézve.”

A 6-os autó nem csak új pilótával, de egyben vadiúj festéssel is előrukkol Long Beachen.

A félvezetők gyártásában és forgalmazásában utazó Onsemi 2022 óta számít a McLaren partnerének, idén pedig négy futam erejéig már főszponzorként is meg fognak jelenni.

A most hétvégi forduló után Detroitban, Road Americán és Gatewayen lesznek a versenygép kiemelt támogatói.

Ami Malukast illeti, a litván-amerikai versenyző visszatérése továbbra is a levegőben lóg.

Long Beach után rögtön egy héttel az alabamai Barber Motorsports Park közismerten rendkívül fizikális roadja jön, ami nem épp a legoptimálisabb helyszín egy ilyen sérülés után.

A 22 éves pilóta – aki a baleset miatt még egyetlen kört sem tett meg a #6 volánja mögött – korábban úgy nyilatkozott, hogy az orvosi engedélyt csak azután kaphatja meg, hogy a csuklója legalább 80%-os javulást mutat.