NASCAR: Amikor ellopták a pace cart és a versenypályán zajlott az üldözés

NASCAR: Amikor ellopták a pace cart és a versenypályán zajlott az üldözés

Képzeld el, hogy te vagy a pace car sofőrje.

Már csak néhány perc választ el a hivatalos rajtprocedúrától, te pedig az előírásoknak megfelelően elindulsz a munkaeszközöd felé, amikor is egy pillanat alatt megfagy az ereidben a vér.

Az autónak ugyanis hűlt helye, az igazán sokkoló élmény azonban csak ezután következik, mikor meglátod, hogy a pace car már javában köröz a pályán. Nélküled.


Pontosan ez a forgatókönyv zajlott le a NASCAR Winston Cup 1986-os, tavaszi talladegai futamán.

Egy húszéves fiatalember, becses nevén Darren Crowder néhány üveg sör elfogyasztását követően úgy döntött, a verseny előtti felfordulást kihasználva besurran a Talladega Superspeedway belső részére és ha már ott jár, gyorsan be is pattan a bevetésre váró Pontiac Trans Am volánja mögé.

A turpisság eleinte senkinek nem tűnt fel, mivel a még üres pályára néhány próbakör erejéig ráhajtó felvezető autó látványa a rajtot megelőzően egyáltalán nem számít szokatlannak. Mígnem egy NASCAR tisztviselő végül rájött, hogy valami bűzlik Dániában, akarom mondani a 2.666 mérföldes oválon.

“Ki a f*sz van a pace carban?” – hallatszott a zárt láncú rádiócsatornán, amire reagálva valamennyi csapat tagja rögtön a pálya felé fordult.

A lenti videón a kommentátorok úgy tálalják a történteket, hogy a pitlane-ről és a lelátókról jövő ovációk az időközben megjelent rendőröknek szóltak, azonban ennek pontosan az ellentéte volt igaz.

“A csapatok teljesen megőrültek és hangosan ordítva biztatták a pace car tolvajt: ‘gyerünk, gyerünk, gyerünk’, csak ezt harsogták” – nyilatkozta a Talladega Superspeedway akkori PR igazgatója, Jim Freeman. 

“Valaki viccesen meg is jegyezte, ez volt az első alkalom, hogy a pitlane-en mindenki ugyanannak az egy autónak szurkolt.”


Freeman szerint az embereket lenyűgözhette az, ahogyan Crowder a nagy dőlésszögű pályán kezelte a Pontiac Trans Am-et.

“Elég sok autót láttam már körözni itt, sőt én magam is számtalan alkalommal végigmentem már rajta, úgyhogy ránézésre meg tudtam mondani, hogy kb. 80-100 mph-s (130-160 kmh) tempót diktálhatott. Hiba nélkül.”


Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a húszéves fiatalember talajrészeg volt, valóban kimagasló teljesítményt nyújtott azon a nem egészen két körön, amit Talladegán megtett.

A rendőrséget azonban mindez nem hatotta meg. Rögtön utánairamodtak, majd a 4-es kanyarban útzárat alakítottak ki, hogy megállásra bírják a Trans Am-et. Az akció sikerrel járt, emberünk beletaposott a fékbe, az autó megállt, a rend őrei pedig azonnal ott teremtek.

A móka – amit mellesleg élőben láthatott a fél USA – viszont itt még nem ért véget.

“Elkezdtek játszadozni az ajtókkal, nyitották-csukták, nyitották-csukták” – folytatta Freeman. 

“A rendőröknek volt pótkulcsuk, amivel ki tudták nyitni az ajtót, de Crowder erre válaszul belülről újra bezárta. Ez így ment egy darabig, de végül csak sikerült nekik még azelőtt megragadni az ajtó fogóját, hogy a fiú be tudta volna újra csukni.”

Ezt követően a rendőrök kirángatták Crowdert az autóból, ezen tettük viszont kiváltotta a hirtelenjében a fiatalember rajongótáborává avanzsált, 125.000 főt számláló nézőközönség nemtetszését.

“A srác nem viselt pólót, tehát sehol máshol nem tudták megragadni, csak a hajánál fogva, amiből bőven akadt neki. Ilyen igazi, nagyhajú, hippi kinézetű volt. A nézők persze végig fújoltak és rendőri brutalitást, meg hasonlókat ordítoztak, holott a zsaruknak tényleg nem volt más választásuk, csak a hajánál fogva szedhették ki az autóból.”

Crowder útja ezt követően a rendőrautó hátsó ülésére vezetett.

Lopással, gépjármű engedély nélküli használatával, a letartóztatással szembeni ellenállással, valamint szándékos veszélyeztetéssel vádolták meg.

A férfit rögtön a fogdába vitték, ahol pár nappal később, minden ok nélkül, üvöltve rátámadt egy cellatársára.

Az eset kivizsgálása után Crowdert pszichiátriai kezelésre kötelezték, arról azonban már nincs információ, hogy mi lett a további sorsa.

Annyi viszont később kiderült, hogy a fiatalember komoly magánéleti krízisben volt a bűncselekmény elkövetésének idején. Az állását elvesztette, ezzel párhuzamosan pedig a feleségénél is súlyos betegséget diagnosztizálták.

A kilátástalanná vált helyzete magyarázatot adhatott arra, miért nem tudott racionálisan gondolkodni és fojtotta bánatát az italba.További – nyomokban paranormális – talladegai sztorikért katt ide:

>>>>>Talladega: A versenypálya, amin átok ül