„Ebben a sportban könnyű hátat fordítani a másiknak” – Chase Elliott hálás, hogy csapatának tagjai kitartottak mellette

“Ebben a sportban könnyű hátat fordítani a másiknak” – Chase Elliott rendkívül hálás, hogy csapatának tagjai nem hagyták magára a bajban
credit: Chris Graythen/Getty Images

Chase Elliott még 2014-ben a Texas Motor Speedwayen szerezte meg első győzelmét a NASCAR Nationwide (ma: Xfinity) Seriesben.

Tíz évvel később, immár a Cupban pedig szintén ezen a másfél mérföldes oválon tett pontot a 42 futamon keresztül tartott nyeretlenségi sorozatának végére.


A Hendrick Motorsports versenyzője múlt vasárnap, két overtime után landolt a victory lane-en, amivel nem csak a saját negatív szériáját adta át a múltnak. Autójának főszponzora, a Hooters ugyanis ezt megelőzően utoljára még 1992 júniusában ünnepelhetett elsőséget a NASCAR-ban, a legendás Alan Kulwicki jóvoltából.

Ezen tényre Elliott egy igazán stílszerű és megható tisztelgéssel reagált, amiről bővebben ebben a cikkben olvashatsz:

>>>>>Újra üvölt a sziréna: A NASCAR legnépszerűbb arca másfél év után visszatért a victory lane-re!


A 2020-as bajnok tavaly karrierje mélypontját élte meg.

Snowboard-balesete miatt hat futamot kellett kihagynia, majd visszatérése után néhány héttel újra partvonalon találta magát, miután a NASCAR egy versenyről eltiltotta Denny Hamlin charlotte-i falbatétele miatt.

Eközben egyre jobban szenvedett az autójával, a probléma megoldására vonatkozó törekvéseket pedig ezen közjátékok enyhén szólva sem könnyítették meg.

„2022 végén kezdődtek a problémák” – mondta még márciusban, Dale Earnhardt Jr. podcastjének vendégeként.

„A Next Gen a szezon elején mutatkozott be, mi pedig nagyon jó startot vettünk. Ha csak a statisztikák győzelmekre vonatkozó oszlopát nézed, akkor joggal hiheted azt, hogy rendkívüli évünk volt. Erre annyit mondok, hogy csak a szezon első fele alakult jól. Akkor még megtehettem azt, hogy úgy vezessem az autót, ahogyan a régit.

Az idény vége felé közeledve viszont a többiek egyre jobban és jobban kitapasztalták a Next Gen sajátosságait és szó szerint elhúztak mellettem, miközben én megrekedtem.

A tavalyi szezon utolsó heteiben próbáltam kilépni a komfortzónámból, alkalmazkodni és közben minél jobban megérteni az autót. Az idei év pedig már arról szól, hogy teljes mértékben próbálok változtatni a stílusomon és új megközelítést alkalmazni a pályán. Óriási kihívás, de élvezem.”

Vallomása azonban hidegen hagyta a rajongók jelentős részét. Minden egyes nyeretlen futam után a crew chief Alan Gustafsont tették meg a helyzet egyszemélyes felelősének, a közösségi médiában hangosan követelve az azonnali kirúgását.

Még az sem érdekelte őket, hogy maga Elliott számtalanszor a védelmébe vette a veterán szakembert.

Most, a texasi győzelem után újfent kifejezte pozitív véleményét a 9-es Chevy csapatáról:

„Manapság nagyon nehéz futamot nyerni” – nyilatkozta Elliott a verseny utáni sajtótájékoztatón.

„Egyre nehezebb, legalábbis számomra. Nagyon büszke vagyok erre a csapatra, mert összetartunk. Aki már régóta jelen van ebben a sportban jól tudja, elég pár pocsék év ahhoz, hogy az emberek hátat fordítsanak a másiknak.


[A sikertelen sorozat] nyilvánvalóan kemény. Minél több olyan futamod van, amelyeken nem teljesítesz jól, annál nehezebbé válik a helyzet. Őszintén szólva az egész idáig vezető út azoknak a srácoknak köszönhető, akik minden hétfő reggel ott ülnek a 9-es szobában, kezdve Alannel. Amikor rosszul mennek a dolgok nagyon könnyű dobbantani és valami másba fogni, vagy máshová elmenni. Az ilyesmi gyakran megtörténik.

Nekem és szerencsére a teljes gárdának viszont rendkívül fontos volt, hogy ezt a hegyet együtt másszuk meg és közös erővel visszatérjünk oda, ahol lennünk kell. Nincs már itt mindenki, akikkel az elmúlt kilenc évem során együtt dolgoztam, sokan közülük viszont továbbra is a csapat részét képezik, ami rendkívül különleges számomra. Ez a győzelem az ő érdemük, mert folyamatosan arra ösztönöznek, hogy jobb legyek, segítenek felismerni a hibáimat, rossz szokásaimat és türelmesek velem.

Kétségkívül még mindig sok munka van hátra. A mai győzelmünkben számos faktor a kezünkre játszott, beleértve a szerencsét is. Ugyanakkor egyre gyakrabban vagyunk az élmezőnyben, ami mindenképpen előrelépés. Szerintem erre érdemes büszkének lennünk.”

Arra a kérdésre, hogy a nehéz időszakban személy szerint ki volt a legnagyobb támasza, Elliott így válaszolt:

„Minden Alennel kezdődik és azokkal az emberekkel, akik hétfőnként ott ülnek a kicsi tárgyalónkban és végső soron szerepük van abban, hogy milyen gyorsak vagyunk hétvégenként. Aztán ott vannak a pitben dolgozó srácok, akik egész héten a műhelyben húzzák az igát. Az a kis csapat, akikkel utazunk. Állandóan együtt vagyunk. Legalább annyi időt töltünk egymás társaságában, mint a családjainkkal. Ezért is olyan fontos, hogy mindannyian ugyanabba az irányba húzzunk.

Nagyon szerencsés vagyok, hogy olyan emberek vannak körülöttem, akikkel nyíltan, őszintén lehet beszélni és arra ösztönözzük egymást, hogy jobbak legyünk. Az is jó fogadtatásra lel, ha olyan dolog hangzik el, amit nem feltétlenül szeretnénk hallani. Ez az érett, felnőtt hozzáállás és a fejlődés kulcsa.

Szerintem mi egy rendkívül különleges csapatot alkotunk. Mindenki egymásért és a közös célért dolgozik. Az egész viszont Alanre és az ő irányítására vezethető vissza. Régóta benne van ebben a sportban. Én sem ma kezdtem, de ő sokkal tapasztaltabb nálam és már mindent látott. Erre lehet támaszkodni.”