Danica Patrick megérti a férfi versenyzőket: „Én sem akartam, hogy egy lány győzzön le”

Danica Patrick megérti a férfi versenyzőket: “Én sem akartam, hogy egy lány legyőzzön”
credit: NBC Sports

Danica Patrick mindig arról volt híres, hogy szívfájdalom nélkül felvállalta véleményét még akkor is, ha ezzel sokaknál konkrétan kicsapta a biztosítékot.

Büszkén hirdeti politikai állásfoglalását, ahogyan a hölgyek motorsportban való szerepéről is megvan a saját álláspontja.


Az IndyCar első és máig egyetlen női futamgyőztese – aki emellett 2009-ben harmadikként zárta az Indy 500-at, 2013-ban pedig övé lett a Daytona 500 pole-ja – a tavalyi Magyar Nagydíjon, a Sky Sports riportereként kijelentette, hogy a lányok mentálisan gyengék az autóversenyzéshez:

„Egész pályafutásom során azt mondogattam, hogy száz fiú között találsz egyetlen jót. Tehát lányból is kellene száz… Hosszú időbe telne, mire rálelnénk egy [F1-re] alkalmasra, ugye?

Végső soron én úgy vélem, hogy ez a sportág férfias, agresszív természetű. Ahhoz, hogy igazán jó legyél nem csak az autót kell kezelni – mivel az egy képesség – hanem azt a sajátos gondolkodásmódot is, ami nem normális a női elme számára. Ha valaki meg akarta nehezíteni a dolgomat, akkor agresszív, gyilkos üzemmódba kellett átkapcsolnom. El akarod kapni őket a pályán, ami nem a természetes, női gondolkodásra jellemző.”

Néhány hónappal később az olyan esélyegyenőségi kezdeményezésekkel kapcsolatban is ellenérzését fejezte ki, mint a NASCAR Drive 4 Diversity programja, vagy épp az F1 Academy:

„Sokan azt feltételezik, hogy én támogatom ezeket és fontosak számomra, pedig nem így van.

Kissé kritizálom, pontosabban inkább véleményt formálok a női szériákról. Nincs velük gond, lehetőséget adnak olyanoknak, akiknek másként nem lenne esélyük megmutatni, hogy mit tudnak. Mindent összevetve viszont a srácok ellen kell versenyezni.

Ha követitek a golfot, akkor láthatjátok, hogy egy alacsonyabban rangsorolt játékos is megragadja az alkalmat arra, hogy bárkivel kiálljon. Még a legjobbak is a legjobbakkal akarnak gyakorolni, mivel ettől fejlődnek tovább. Ha olyanok ellen méred össze magad, akik nem tartoznak a kiemelkedők közé, akkor az befolyásolja az erőfeszítéseidet és a céljaidat. A legkeményebb szituációk elé kell állítanod magadat, lehetőleg minél korábban, mert a későbbiekben csak még nehezebb lesz.”

Bár a közösségi médiában kapott hideget-meleget (főként hideget) a meglátása miatt, Patricket azonban ez nem hatja meg.

Néhány nappal ezelőtt Kenny Wallace podcastjének vendégeként kerek-perec kijelentette, hogy tökéletesen megérti, mit éreznek a férfi versenyzők, amikor egy nővel kell pályára hajtaniuk.

„Az én agyam nem a megszokott módon működik. A nők természetükből fakadóan gondoskodóak, óvatosak, nem akarnak konfrontálódni és távol áll tőlük az agresszivitás, szinte már-már versengeni sem szeretnek. Rám ez egyáltalán nem igaz.

Jól tudom, hogy a srácok mire gondolnak, ha egy nőt látnak a visszapillantóban. Nem akarják, hogy legyőzze őket egy lány. És tudják miért? Mert én sem akartam soha, hogy jobb legyen egy lány nálam. Totálisan tudom, milyen érzés az. Én is győztesnek akartam látni magam, maximálisan kompetitívnek, egy fiúnak a többiek között, aki hallani sem akar arról, hogy egy lány legyőzheti.”