HIVATALOS: Ilott visszatér a McLarenhez az Indy 500-teszten, Malukas még Long Beachen sem vezethet

HIVATALOS: Ilott visszatér a McLarenhez az Indy 500-teszten, Malukas még Long Beachen sem vezethet
credit: Penske Entertainment/Chris Jones

A McLaren hivatalosan bejelentette, hogy a 108. Indianapolis 500 most szerdai és csütörtöki (bár az előrejelzések alapján utóbbi napot nagy valószínűséggel el fogja mosni az eső) tesztjén újra Callum Ilott foglalhatja el a 6-os számú Dallara-Chevyt.

Az autó eredeti versenyzője, David Malukas még február közepén szenvedett mountain bike baleset, aminek következtében a bal csuklójában súlyosan megsérültek az ínszalagok.


A wokingiakhoz tavaly ősszel leigazolt amerikai azonnal átesett egy műtéten, de továbbra sincs abban az állapotban, hogy volán mögé üljön.

Ilott a szezon előtti teszteken, majd a St Petersburg-i futamon kapott először lehetőséget Zak Brownéktól, később pedig a Thermal Clubban rendezett egymillió dolláros kihíváson is pályára hajthatott a 6-ossal.

A floridai utcákon 13.-ként ért célba, a speciális formátummal bírt bajnokságon kívüli fordulón viszont nem tudta kvalifikálni magát a tizenkét autós főverseny mezőnyébe.

A 25 éves brit tavaly meglehetősen csúnya körülmények között távozott akkori IndyCar-csapatától, a Juncos Hollinger Racingtől és a menesztésének késői időpontja miatt már az összes jó ülésről lecsúszott.

Végül a JOTA jóvoltából a WEC-ben kapott teljes munkaidős állást, amely széria soron következő versenyét április 21-én, Imolában rendezik.

Ebből adódóan a mostani Indy 500 teszten még elérhető a McLaren számára, a jövő heti, Long Beach-i futamon viszont már nem számíthatnak rá.

A csapat tájékoztatása szerint Malukas még ezen a fordulón sem vezethet, helyettesét pedig a későbbiekben fogják megnevezni.

Minden valószínűség szerint azonban ez a személy Théo Pourchaire lesz.

Az F2 tavalyi bajnoka már bő egy hete az USA-ban tartózkodik, Indianapolisban megejtette az üléspróbát, majd a Chevrolet szimulátorában is gyakorolt Tony Kanaan-nal és az Indy 500 debütálására készülő Kyle Larsonnal.

A McLaren sportigazgatói posztját betöltő brazil élő legenda a minap kerek-perec ki is jelentette, hogy van egy jó tartalékosuk Pourchaire személyében, akinek az elkövetkezendő egy hónapban teljesen üres a naptára, lévén a főállásának számító Super Formula következő futamát csak május 19-én rendezik.

Malukas esetében külön aggasztó, hogy még St. Pete-en úgy nyilatkozott, a versenyzéshez való engedélyt akkor kaphatja meg, ha a csuklója legalább 80%-os javulást mutat.

Ebből kiindulva a sérülése komolyságát jól mutatja, hogy a műtét óta már két hónap eltelt és még mindig nincs ezen a szinten.